Zboží, které se Čechům nevyplatí nakupovat v Polsku: Alkohol a pohonné hmoty, zrádné jsou i některé potraviny
Nákupy v Polsku se staly pro mnohé Čechy doslova „národním sportem“. Za nižšími cenami potravin neváhají jet i pořádnou dálku. Víte však, co se v Polsku už nevyplatí kupovat?
Pilný Piják: Bizarní česká restaurace v Tokiu. Směšnou češtinou vám nabídnou knedlíky, Čechy tu ale nečekejte
Kousek Česka na druhé straně zeměkoule? Restaurace Pilný Piják nabízí tradiční české pokrmy, které většina z nás zná a zbožňuje. Kolik peněz dáte za svíčkovou? A jaké pivo mají na čepu?
V slovinském Žalci mají světovou raritu. Z kašny ve tvaru chmele teče pivo. Návštěvníci mohou ochutnat přímo z pramene
Houbaření, hokej, fotbal a hlavně pivo – to je seznam těch nejoblíbenějších věcí snad každého druhého Čecha. Proto se vám zajisté bude líbit tato kuriozita ve slovinském Žalci. Ten se totiž pyšní pivní fontánou, tou první svého druhu na světě. Jak taková věc funguje? A co dalšího Žalec či jeho okolí nabízí?
Tato maličká země má nejlepší kuchyni v Evropě. Zdravá není, ale maso dělají fantastické
Tato země sice neoplývá svou velikostí, nedá se jí však odepřít přírodní krásy a jedinečná kultura, která pohltí každého. Kromě toho si ji mnoho lidí zamilovalo hlavně kvůli chutím. A tady si přijdete na své. Pojďte se s námi podívat, čím je jejich kuchyně tak výjimečná.
Česká klasika byla nejoblíbenějším jídlem T. G. Masaryka. Našli jsme původní recepty prezidentovy maminky
Jen v málokteré kuchyni najdete tolik sladkých jídel, jako v té české. Milujeme je natolik, že to, co jinde považují za pouhý dezert, je u nás přímo hlavní chod. A mezi ty nejoblíbenější patří jednoznačně ovocné knedlíky. Dokonce i tatíček Masaryk, který byl znám svou střídmostí, jim nemohl odolat.
Tradiční česká sladkost dobyla Jižní Ameriku. V Mexiku a Kolumbii ji prodávají jako největší pochoutku přímo na ulici
Kdo si tuto lahůdku nepřiveze z pobytu v lázních, vlastně jakoby nikde ani nebyl. Tak moc je zde tradiční a oblíbená. A svou výbornou chutí si našla fanoušky také ve státech Jižní Ameriky. Kterou českou sladkost tu prodávají na ulici skoro na každém rohu? Určitě ji znáte i vy!
Seznam hub, které jsou po přemrznutí jedovaté. Tyto druhy už v říjnu rozhodně nesbírejte
Letošní štědrá podzimní houbová nadílka láká do lesa, ale noční mrazíky mohou jednu z největších radostí sezóny proměnit ve zdravotní riziko. Nejde jen o zamrzlé plodnice, některé houby vám skutečně po přemrznutí můžou nadělat pěknou paseku a způsobit vážné zdravotní problémy. A právě teď, na konci října je sběr některých druhů velký hazard.
Američané se zamilovali do tradiční dětské sladkosti z dob Československa. Čokoládový cheesecake je jeho ubohá kopie, tvrdí turisté
Je jednoduchý, chutný, vždycky se povede a vypadá jak z cukrárny. Přitom ho nevymysleli profesionální kuchaři, ale kreativní maminky a babičky, které chtěly potěšit své děti a vnoučata. Recept se po českých kuchyních šířil jak lidová slovesnost. Dnes ho má v ručně psané kuchařce snad každá maminka. Víte, o kterém dezertu je řeč? Ano, je to Míša dort.
Proč tohle děláte před Vánoci? Cizinci odsuzují nechutný český zvyk. Zděšení jsou především turisté z Asie
Předvánoční Praha láká davy návštěvníků ze všech koutů světa. Výzdoba v ulicích, adventní trhy a vůně svařeného vína vytvářejí mezi kulisami starých pražských domů neobyčejnou atmosféru. Jeden český zvyk však turisty pokaždé šokuje. Zabíjení kaprů přímo na ulici před očima kolemjdoucích a dětí mnoho z nich nemůže rozdýchat.
Italští turisté o návštěvě Brna. Po otřesném zážitku z Náměstí svobody jsme na Česko nadobro zanevřeli
Cizinci v Česku milují památky, malebné uličky starých měst, syté jídlo a cenově dostupné pivo. Občas se ale stane, že si od nás neodvezou zrovna nejlepší vzpomínky. V restauraci se třeba setkají s nerudnou obsluhou nebo je někdo v tramvaji okrade. Na podzim navíc naše země skrývá ještě jednu nástrahu, před kterou je průvodci málokdy varují: burčák.
Turisté opouštějí Prahu. Směřují do starobylého moravského města, které je na podzim zcela výjimečné
Praha už dávno není jediným místem, které přitahuje davy. Stále víc turistů otáčí kompas a hledá místa, na kterých se historie snoubí s přírodou a zážitky. A právě na jihu Moravy se jedno takové město probouzí do své nejkrásnější sezóny, aby ukázalo, že podzimní kouzlo se neskrývá jen ve spadaném listí, ale i ve sklence jiskřivého vína.
Moravský Hobitín je jako vystřižený z Pána prstenů. Obdivují ho cizinci z celého světa, Češi netuší, že existuje
Přestože se česká krajina ve své působivosti nemůže rovnat Novému Zélandu, i v tuzemsku bychom našli zákoutí, která jako by vypadla z fantasy filmů o hobitech. Jedno z nich najdete na Pálavě, turistům ale bývá skryto, pokud sem ovšem nevyrazí za vínem.
Tuto větu nesmí Čech říct na Moravě, pokud chce odejít živý a zdravý
Přestože jsme malá země, víno je zde do jisté míry považováno za způsob života. A to především na Moravě, odkud pramení drtivá většina místní produkce. Víte, jak to s vínem na Moravě chodí a co nikdy neříkat vinaři ani v legraci?
Ve svíčkové jsem našel odpornou věc. Když jsem se ohradil, číšník mě urazil před celou restaurací
Měl to být příjemný večer ve dvou, který si Pavel a jeho manželka už dlouho neužili. V restauraci se jim bohužel stalo něco, co jim dočista zkazilo náladu. Pavel totiž s kusem knedlíku nabral na vidličku i neznámý drobný předmět, jenž se mu zachytil mezi zuby. Když ho vyndal z úst a podíval se na něj zblízka, otřásl se odporem.
Toto bylo nejoblíbenější jídlo T. G. Masaryka. Cizinci ho milují, Češi na něj z vysoka kašlou
Prezident Tomáš Garrigue Masaryk je ikonou naší historie. Co se ukrývalo za zdmi jeho kuchyně? Asi vás nepřekvapí, že jeho vztah k jídlu byl stejně zajímavý jako jeho osobnost. Jedno jídlo ale vyčnívalo svou dokonalostí a dnes na něj částečně zapomínáme, protože receptury a chutě se mění.
Mikulov jim nesahá ani po kolena. Nejkrásnější vinné sklepy najdete v této zapadlé pohádkové vesničce. Češi je téměř neznají
Téměř každý, kdo hledá vinařský zážitek na jižní Moravě, míří do věhlasného Mikulova, Znojma nebo Lednice. Jenže na opravdové poklady Slovácka mnozí zapomínají, a přitom stačí trocha zvědavosti a poznáte místo, které se může Mikulovu směle rovnat.
10 českých jídel, která milují cizinci: Na celé čáře zvítězilo levné dětské jídlo. Dospělý Čech by ho nepozřel
Na českou kuchyni nedáme dopustit, názory na ni se ale ve světě různí. Pro většinu cizinců je příliš tučná a těžká na strávení, často bez dostatečného množství živin, jiné národy by se ale po ní utloukli. Nabídka jídel v restauracích je ale omezená, a proto se to nejlepší k většině cizinců vůbec nedostane.
3 města v Česku ideální na divokou pánskou jízdu. Sem manželky neberte, nebo bude zle
Rozlučky se svobodou, oslavy narozenin anebo – proč ne? – i oslavy rozvodu nejsou jenom domény žen, i muži občas potřebují vypnout a užít si zábavu jako zamlada, kdy ještě neřešili ranní vstávání a spoření na důchod. Za chlapskou zábavou přitom nemusí jezdit až do Las Vegas, i v Česku máme místa, která jsou pánské jízdy jako stvořená.
Zájezd all inclusive je nejhorší volba pro rodinu s dětmi. Nenechte se odbýt a chtějte v CK toto
All-inclusive zájezdy jsou první volbou pro všechny, kdo se na dovolené nechtějí o nic starat. Neustálý přísun jídla a pití vítají hlavně rodiče, kteří objednávají stravu formou all-inclusive asi nejčastěji. Realita ale může být někdy zklamáním.
Tato typická česká specialita cizincům nechutná. Když se ještě dozví, jak se jmenuje, začnou zvracet
Tuhle oblíbenou pochoutku najdete snad v každé hospodě. Cizinci nad ní ale buď ohrnují nos, nebo se jim z jejího názvu udělá zle. Proč tomu tak je a o které lahůdce je řeč?
Kdy po dešti začínají růst houby: Vědci vyvracejí největší český houbařský mýtus
Houbaření je v Česku něco jako národní tradice. Sotva venku zaprší, už nasazujeme holinky a vyrážíme do lesa ulovit prvotřídně velké hřiby i vzácné lahůdky. Často ale nenajdeme vůbec nic. Jak upozorňují mykologové, i houby potřebují svůj čas.
Toto je nejhorší možný oběd, co si cizinec může dát v Česku. Když se dozví, co to je, zvrací ještě týden
Ochutnávání místní kuchyně k cestování patří. V Itálii se těšíme na těstoviny a pizzu, ve Španělsku si nenecháme ujít paellu a návštěva Británie by nebyla kompletní bez fish & chips. I v Česku máme spoustu zajímavých jídel, která turisté vyhledávají. Ale když narazí na tyto “speciality”, většina z nich zůstane v šoku!
Po tomto předraženém českém jídle se cizinci mohou utlouct. Nikde ve světě ho neumí ani napodobit
Když dorazí do České republiky turisté, mohou si pochutnat na spoustě zajímavých jídel, na která jsou Češi náležitě pyšní. Jenže když cizinci přijedou do Prahy, ze všeho nejdříve ochutnávají dezert, který se často mylně označuje za staročeský. Ve skutečnosti jde spíš o marketing než národní pochoutku. To ale lidem nevadí a dál se vesele cpou touto předraženou dobrotou plnou cukru.
Fantastický trik, jak nařezat špekáček. Vznikne malé umělecké dílo, a navíc se dokonale propeče
Máme tu oficiálně podzim, aktuálně se nacházíme i v období babího léta. Horké letní teploty jsou pryč, dny i večery jsou ale ještě příjemné a zatím stále nevyžadují několik vrstev oblečení. Právě proto jsou ideální příležitostí k opékání a grilování – venku nám zima nebude a po západu slunce nás zahřejí sálající plameny. Nedílnou součástí je česká klasika v podobě špekáčků. Kdo by nemiloval tuto masnou pochoutku s čerstvým chlebem. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, vyzkoušejte tento tip, díky kterému vám špekáčky nikdy nebudou chutnat víc.
Češi se hromadně vracejí k jídlu našich babiček za 8 Kč/porce. Je zdravé, supervydatné a zamilovali se do něj především děti
Češi se po letech znovu vrací k jídlu, které stojí pár korun. Zasytí všechny u stolu, uleví rodinnému rozpočtu, a navíc má překvapivé zdravotní benefity, o kterých mnoho osob neví.
Nejdražší houba světa roste na Pálavě. V EU ji vykupují za 40 000 Kč/kg. V Česku za její sběr zaplatíte 50 000 Kč pokuty
Říká se jim černé diamanty nebo zemské perly. Lanýže na vás totiž z lesní půdy nevykukují jako hlavičky hříbků a nedají se ani vypěstovat na kompostu jako žampiony. Jsou schované pod zemí a jejich pěstování je velmi obtížné. Proto jsou taky tak drahé.
Tímto jídlem nás krmili celé dětství a tvrdili, že je zdravé. Ve skutečnosti je to jed a následky si neseme dodnes
Civilizační nemoci ovládají západní svět a na vině není jen znečištěné prostředí, ale také jídlo. Mnohé dnešní potraviny obsahují složky, které byly vyrobeny v továrnách a laboratořích. O některých výrobcích potravinářského průmyslu se dokonce dlouho tvrdilo, že jsou zdravé, ačkoli obsahovaly látky, které jsou už dnes na černé listině.
První pomoc při otravě houbami: Ihned musíte udělat jednu věc. Šance na přežití se zvyšuje mnohonásobně, ale většinu lidí to nenapadne
Houbařská sezona startuje! Nese to s sebou bohužel i riziko otravy. Navzdory tomu, že jsou Češi národem nadšených houbařů, většina z nich nezná zásady první pomoci. Stačí přitom udělat jednu věc, a mnohonásobně se tak zvýší šance, že konzumace jedovaté houby neskončí fatálně.
Dánsko a Francie ji už zakázaly. Tohle svinstvo ničí játra a ledviny. Češi to netuší a pořád ji mají doma
Patří mezi nejoblíbenější koření v českých domácnostech. Voní po ní vánoční cukroví, svařené víno i ranní ovesná kaše. Málokdo ale ví, že na trhu je více druhů a ten, který používáme nejčastěji, může být při dlouhodobé konzumaci pro naše zdraví nebezpečná.
Lékaři varují: Bez tepelného zpracování tato zelenina funguje v těle jako prudký jed. Češi to nevědí a dávají ji dětem
I zcela nezávadná potravina, která se jinak považuje za zdravou, se může v některých případech snadno změnit v toxickou. Mohou za to chemické procesy, které se nejčastěji změní tepelnou úpravou. Potíž nastává v případě, kdy to lidé netuší a mohou se tak poměrně snadno otrávit.