
Ve svíčkové jsem našel odpornou věc. Když jsem se ohradil, číšník mě urazil před celou restaurací
Měl to být příjemný večer ve dvou, který si Pavel a jeho manželka už dlouho neužili. V restauraci se jim bohužel stalo něco, co jim dočista zkazilo náladu. Pavel totiž s kusem knedlíku nabral na vidličku i neznámý drobný předmět, jenž se mu zachytil mezi zuby. Když ho vyndal z úst a podíval se na něj zblízka, otřásl se odporem.
Toto bylo nejoblíbenější jídlo T. G. Masaryka. Cizinci ho milují, Češi na něj z vysoka kašlou
Prezident Tomáš Garrigue Masaryk je ikonou naší historie. Co se ukrývalo za zdmi jeho kuchyně? Asi vás nepřekvapí, že jeho vztah k jídlu byl stejně zajímavý jako jeho osobnost. Jedno jídlo ale vyčnívalo svou dokonalostí a dnes na něj částečně zapomínáme, protože receptury a chutě se mění.
Mikulov jim nesahá ani po kolena. Nejkrásnější vinné sklepy najdete v této zapadlé pohádkové vesničce. Češi je téměř neznají
Téměř každý, kdo hledá vinařský zážitek na jižní Moravě, míří do věhlasného Mikulova, Znojma nebo Lednice. Jenže na opravdové poklady Slovácka mnozí zapomínají, a přitom stačí trocha zvědavosti a poznáte místo, které se může Mikulovu směle rovnat.
10 českých jídel, která milují cizinci: Na celé čáře zvítězilo levné dětské jídlo. Dospělý Čech by ho nepozřel
Na českou kuchyni nedáme dopustit, názory na ni se ale ve světě různí. Pro většinu cizinců je příliš tučná a těžká na strávení, často bez dostatečného množství živin, jiné národy by se ale po ní utloukli. Nabídka jídel v restauracích je ale omezená, a proto se to nejlepší k většině cizinců vůbec nedostane.
3 města v Česku ideální na divokou pánskou jízdu. Sem manželky neberte, nebo bude zle
Rozlučky se svobodou, oslavy narozenin anebo – proč ne? – i oslavy rozvodu nejsou jenom domény žen, i muži občas potřebují vypnout a užít si zábavu jako zamlada, kdy ještě neřešili ranní vstávání a spoření na důchod. Za chlapskou zábavou přitom nemusí jezdit až do Las Vegas, i v Česku máme místa, která jsou pánské jízdy jako stvořená.
Zájezd all inclusive je nejhorší volba pro rodinu s dětmi. Nenechte se odbýt a chtějte v CK toto
All-inclusive zájezdy jsou první volbou pro všechny, kdo se na dovolené nechtějí o nic starat. Neustálý přísun jídla a pití vítají hlavně rodiče, kteří objednávají stravu formou all-inclusive asi nejčastěji. Realita ale může být někdy zklamáním.
Tato typická česká specialita cizincům nechutná. Když se ještě dozví, jak se jmenuje, začnou zvracet
Tuhle oblíbenou pochoutku najdete snad v každé hospodě. Cizinci nad ní ale buď ohrnují nos, nebo se jim z jejího názvu udělá zle. Proč tomu tak je a o které lahůdce je řeč?
Kdy po dešti začínají růst houby: Vědci vyvracejí největší český houbařský mýtus
Houbaření je v Česku něco jako národní tradice. Sotva venku zaprší, už nasazujeme holinky a vyrážíme do lesa ulovit prvotřídně velké hřiby i vzácné lahůdky. Často ale nenajdeme vůbec nic. Jak upozorňují mykologové, i houby potřebují svůj čas.
Toto je nejhorší možný oběd, co si cizinec může dát v Česku. Když se dozví, co to je, zvrací ještě týden
Ochutnávání místní kuchyně k cestování patří. V Itálii se těšíme na těstoviny a pizzu, ve Španělsku si nenecháme ujít paellu a návštěva Británie by nebyla kompletní bez fish & chips. I v Česku máme spoustu zajímavých jídel, která turisté vyhledávají. Ale když narazí na tyto “speciality”, většina z nich zůstane v šoku!
Po tomto předraženém českém jídle se cizinci mohou utlouct. Nikde ve světě ho neumí ani napodobit
Když dorazí do České republiky turisté, mohou si pochutnat na spoustě zajímavých jídel, na která jsou Češi náležitě pyšní. Jenže když cizinci přijedou do Prahy, ze všeho nejdříve ochutnávají dezert, který se často mylně označuje za staročeský. Ve skutečnosti jde spíš o marketing než národní pochoutku. To ale lidem nevadí a dál se vesele cpou touto předraženou dobrotou plnou cukru.
Fantastický trik, jak nařezat špekáček. Vznikne malé umělecké dílo, a navíc se dokonale propeče
Máme tu oficiálně podzim, aktuálně se nacházíme i v období babího léta. Horké letní teploty jsou pryč, dny i večery jsou ale ještě příjemné a zatím stále nevyžadují několik vrstev oblečení. Právě proto jsou ideální příležitostí k opékání a grilování – venku nám zima nebude a po západu slunce nás zahřejí sálající plameny. Nedílnou součástí je česká klasika v podobě špekáčků. Kdo by nemiloval tuto masnou pochoutku s čerstvým chlebem. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, vyzkoušejte tento tip, díky kterému vám špekáčky nikdy nebudou chutnat víc.
Češi se hromadně vracejí k jídlu našich babiček za 8 Kč/porce. Je zdravé, supervydatné a zamilovali se do něj především děti
Češi se po letech znovu vrací k jídlu, které stojí pár korun. Zasytí všechny u stolu, uleví rodinnému rozpočtu, a navíc má překvapivé zdravotní benefity, o kterých mnoho osob neví.
Nejdražší houba světa roste na Pálavě. V EU ji vykupují za 40 000 Kč/kg. V Česku za její sběr zaplatíte 50 000 Kč pokuty
Říká se jim černé diamanty nebo zemské perly. Lanýže na vás totiž z lesní půdy nevykukují jako hlavičky hříbků a nedají se ani vypěstovat na kompostu jako žampiony. Jsou schované pod zemí a jejich pěstování je velmi obtížné. Proto jsou taky tak drahé.
Tímto jídlem nás krmili celé dětství a tvrdili, že je zdravé. Ve skutečnosti je to jed a následky si neseme dodnes
Civilizační nemoci ovládají západní svět a na vině není jen znečištěné prostředí, ale také jídlo. Mnohé dnešní potraviny obsahují složky, které byly vyrobeny v továrnách a laboratořích. O některých výrobcích potravinářského průmyslu se dokonce dlouho tvrdilo, že jsou zdravé, ačkoli obsahovaly látky, které jsou už dnes na černé listině.
První pomoc při otravě houbami: Ihned musíte udělat jednu věc. Šance na přežití se zvyšuje mnohonásobně, ale většinu lidí to nenapadne
Houbařská sezona startuje! Nese to s sebou bohužel i riziko otravy. Navzdory tomu, že jsou Češi národem nadšených houbařů, většina z nich nezná zásady první pomoci. Stačí přitom udělat jednu věc, a mnohonásobně se tak zvýší šance, že konzumace jedovaté houby neskončí fatálně.
Dánsko a Francie ji už zakázaly. Tohle svinstvo ničí játra a ledviny. Češi to netuší a pořád ji mají doma
Patří mezi nejoblíbenější koření v českých domácnostech. Voní po ní vánoční cukroví, svařené víno i ranní ovesná kaše. Málokdo ale ví, že na trhu je více druhů a ten, který používáme nejčastěji, může být při dlouhodobé konzumaci pro naše zdraví nebezpečná.
Lékaři varují: Bez tepelného zpracování tato zelenina funguje v těle jako prudký jed. Češi to nevědí a dávají ji dětem
I zcela nezávadná potravina, která se jinak považuje za zdravou, se může v některých případech snadno změnit v toxickou. Mohou za to chemické procesy, které se nejčastěji změní tepelnou úpravou. Potíž nastává v případě, kdy to lidé netuší a mohou se tak poměrně snadno otrávit.
Rychlý test logiky a postřehu: Urči, které jídlo je jedovaté. Pozor, je to chyták, jen lidé s IQ nad 140 odpoví správně
Dnešní hádanka vypadá na první pohled velice jednoduše a možná si budete jisti, že jste ji vyřešili během dvou vteřin. Přesto si ale pro jistotu přečtěte řešení. Jde totiž o chyták, který většině lidí nedojde ani po minutách přemýšlení.
Tato tradiční česká sladkost dobývá svět. Stojí 40 Kč a šílí z ní celá Unie. Češi ji ignorují nebo neznají vůbec
Jsou jedinečné, mají zvláštní jméno a jejich přesný recept je tajný. Pochází z malebného městečka z podhůří Beskyd prodchnutého bohatou historií. Jejich tradice sahá až do 13. století a k jejich výrobě se váže pozoruhodná legenda. Tušíte, nebo se jako mnozí další necháte raději poddat?
Nejchutnější houba na světě roste v Česku. Vypadá ale tak odporně, že by vás nikdy nenapadlo, že je tak výborná a chutná jako kuřecí
Nesuď knihu podle obalu. Tohle pořekadlo jsme aspoň jednou slyšeli snad všichni. A v případě této houby je to přesné. Přes její nehezký vzhled, chutná naprosto dokonale. O jakou houbu se jedná? Kde ji najít a jak si ji připravit?
Jsem lékař a každý večer jím 3 kousky této sladké dobroty. Měl by to dělat každý, lidé po padesátce ale povinně
Mysleli jste, že co je sladké, musí být zákonitě nezdravé? Britský lékař Amir Khan tento mýtus vyvrací. Mlsat se dá i zdravě. On sám si každý den dopřeje tři kousky sladké pochoutky plné vitamínů a antioxidantů. V Česku tato potravina není tak populární, takže nejspíš ani neuhodnete, o co jde.
Marek si objednal u stánku smažák, vytekla z něj hrůza, kterou v životě neviděl. Okamžitě volal hygienu
Spousta z nás se v pracovním týdnu ocitá často v časovém pressu. Není divu, že se mnohdy odbydeme jídlem ze stánku, například i smažákem v bulce. Víte však, co dělat, když natrefíte na nekvalitní jídlo? Podívejte se, jak v takovém případě zareagoval náš čtenář Marek. Běžný oběd se pro něj proměnil v děsivý zážitek.
Vepřový řízek sesazen z trůnu: Češi opět propadli socialistické pochoutce za méně než 1/2 ceny
Říkalo se mu jídlo studentů, protože bylo levné a rychle hotové. Na stole ho ale pravidelně mívaly ze stejných důvodů i celé rodiny. V dnešní době Češi tuto socialistickou pochoutku v zájmu úspor opět oprašují. Tipnete si, o čem je řeč?
Ani hřib, ani bedla. Bezkonkurenčně nejchutnější je tato šedivá nenápadná houba. V září jsou jí plné lesy, ale Češi ji vůbec neznají
Lesy začátkem podzimu oplývají životem: Houbaři bloumají s košíky, v diskuzích se hromadí fotografie hřibů, bedel, kozáků a masáků. Ti, kdo sbírají čistě podle osvědčených pravidel, však velmi často přehlíží jednu z nejvýjimečnějších a chuťově nejlepších hub českých lesů, která je v září i říjnu v teplejších oblastech doslova všudypřítomná.
Smažený sýr sesazen z trůnu. Češi teď šílí po mnohem chutnější, levnější a zdravější bombě ze země, kde na rozdíl od Česka, umí dobře vařit
Smažený sýr jako oblíbenou pochoutku Čechů sesazuje z trůnu burek! Toto tradiční balkánské pečivo je plněné masem, sýrem či zeleninou. Nicméně není jediný. Balkánská kuchyně si u nás celkově získává stále větší oblibu. Co je pro ni typické a která další jsou populární?
Z této naší sladkosti jsou cizinci úplně paf a vozí si ji domů jako vzácnost. Čechům připadá málo nóbl a ohrnují nad ní nos
Tahle lahůdka má u nás dlouholetou tradici, láká na medovou chuť a úžasnou vůni. Zatímco cizinci si ji domů vozí jako vzácnost, mnoho Čechů upřednostní na první pohled okázalejší zákusky, jako jsou trubičky nebo větrníky. A s touto dobrotou se tak setkáváme spíše o Vánocích nebo na poutích. O čem je řeč?
Dana si objednala v kavárně cappuccino. Za dvě minuty obsluha volala sanitku a zachránili ji jen tak tak
Káva je oblíbeným nápojem mnoha Čechů a někteří si ji dopřávají nejen ráno, ale i za odměnu. Jenže pro Danu se tenhle šálek stal nebezpečím. Rychlá reakce obsluhy jí zachránila život.
Vojta si objednal v restauraci tatarák a zděsil se. Jen co mu ho číšník přinesl, okamžitě volal ČOI
U některých jídel je nutné, aby bylo připraveno z čerstvých surovin. U tataráku to platí dvojnásob. Jenže Vojta místo lahůdky dostal pokrm, ze kterého se mu udělalo zle už při pohledu. Hned poté začal hledat číslo na ČOI.
Přišel jsem do vietnamské restaurace v Chebu a málem se pozvracel. Plíseň, špína, hmyz a nejhorší ze všeho byl strop. Tohle jsem ještě nezažil
Na dobré jídlo se těší každý. Jenže někdy se stane, že zážitek, který měl být příjemný, se promění v noční můru. A v tu chvíli si uvědomíme, že nejde jen o to jídlo, ale i o prostředí, kde jíme.
Číšník mi přinesl jídlo. Když jsem zjistila, co v něm plave, ihned jsem zavolala policii
Ideálním způsobem, jak si udělat radost, ušetřit si práci a užít si trochu příjemného rozmazlování, je zajít si do restaurace na dobré jídlo, pití a samozřejmě i dezert. Jenže v některých případech se to může natolik zvrtnout, že si člověk neužije vůbec nic.