Život cestovatele

21. 10. 2025

Jindřiška Janoušková

Česká republika

Američané se zamilovali do tradiční dětské sladkosti z dob Československa. Čokoládový cheesecake je jeho ubohá kopie, tvrdí turisté

Cheesecake

Zdroj: Creative Commons / CC-BY-SA-2.0 / adrian8_8

Je jednoduchý, chutný, vždycky se povede a vypadá jak z cukrárny. Přitom ho nevymysleli profesionální kuchaři, ale kreativní maminky a babičky, které chtěly potěšit své děti a vnoučata. Recept se po českých kuchyních šířil jak lidová slovesnost. Dnes ho má v ručně psané kuchařce snad každá maminka. Víte, o kterém dezertu je řeč? Ano, je to Míša dort.

Nanuk Míša je tu s námi od roku 1962, kdy se začal vyrábět v pražských Vysočanech. Oslazená směs tvarohu a smetany v čokoládové polevě přežila normalizaci i divoké devadesátky a dodnes se drží na prvních místech žebříčku nejprodávanějších nanuků v Česku. Zčásti je to možná díky nostalgii a tradici, hlavní podíl na úspěchu této chlazené cukrovinky má však zajisté lahodná kombinace tvarohu a čokolády.

Protože si tuto chuť zamilovaly nejen děti, ale celé rodiny, nanuk Míša inspiroval lehký a rychlý dezert k nedělnímu obědu. Původně se v domácnostech vyráběly Míša řezy, dnes se dělají i Míša dorty k narozeninám. Postup je jednoduchý: základní vrstvu tvoří kakaový piškotový korpus, na který se natře tvarohový krém a vše se polije čokoládovou polevou. Vypadá to profesionálně, a přitom jde o poctivý domácí zákusek bez zbytečné chemie.

nanuk Míša
Nanuk Míša / Zdroj: Creative Commons / CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0 / Chmee2

Míša dort versus cheesecake

Když k nám přijedou cizinci a ochutnají Míša dort, nestačí se divit. Chuť našeho tvarohu jim totiž není známá. Američané milují svůj cheesecake a Míša dort jim na první pohled připomíná jeho čokoládovou verzi. Chuťově je ale náš zákusek výraznější, lehčí a... prostě lepší.

Když si chce Američan odvézt český recept, narazí na otázku, čím v USA nahradit tvaroh. Nejblíž má k němu cottage cheese, který se prodává buď v krémové nebo hrudkovité konzistenci, ale chuťově není tak výrazný a využívá se spíš ve slané kuchyni. Pokud ho chcete použít do dezertu, musíte ho opravdu hodně osladit. Cheesecake naproti tomu kombinuje spíš jemné krémové sýry podobné naší Philadelphii nebo italskému mascarpone. Asi sami cítíte, že v Míša řezech by tyto druhy nezafungovaly tak dobře jako klasický tvaroh.

Proč je české pečení tak jedinečné

Knedlíky a kyselé zelí nešmakují každému, ale když přijde na české sladkosti, cizinci se po nich mohou utlouci. Důvodů je více: v zemích, jako je USA nebo Británie, není domácí pečení tak rozšířené jako u nás, mnoho rodin sladkosti raději koupí hotové a zabalené. Průmyslově vyráběné cukrovinky však postrádají poctivé ingredience, čímž se ztrácí ta pravá chuť. A potom jsou tu přísady, které se v mnohých západních zemích prostě nevyskytují: jako třeba zmíněný tvaroh, ale i mák nebo polohrubá a hrubá mouka – většinou je dostupná jenom hladká verze.

Pokud byste trávili Vánoce v Americe a chtěli si tam upéct naše vánoční cukroví, narazíte na další potíže: chybějící dětské piškoty a šíleně drahé ořechy. Formičku na vosí hnízda byste si samozřejmě museli přivézt z domova.

Není proto divu, že Američané zírají na naše cukrovinky s otevřenými ústy a nenacházejí pro ně srovnání. Dokonce i něco pro nás tak obyčejného, jako je Míša dort, s přehledem poráží jejich tradiční cheesecake.

A když už o tom dortu mluvíme, pojďme si ho vyrobit. Tento klasický recept připomíná dětství a potěší každou návštěvu, ať už z ciziny či tuzemska.

View post on Instagram
 

Míša dort

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Na tvarohový krém:

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g másla

Postup:

Ušlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte olej, mléko, mouku, prášek do pečiva a kakao. Těsto vlijte do formy a pečte cca 20 minut na 180 °C.

Mezitím si připravte tvarohový krém – vyšlehejte tvaroh s máslem a cukrem dohladka.

Po vychladnutí korpusu rozetřete krém a dejte ztuhnout.

Nakonec rozpusťte čokoládu s máslem a nalijte ji na povrch. Nechte vychladit.

Tip: Kousky dortu můžete nechat zamrazit v mrazničce. Chuťově se tak ještě více přiblíží oblíbenému nanuku.

Zdroje: fresh.iprima.cz, apetitonline.cz, cs.wikipedia.org

Kam dál

Předchozí

Následující