Život cestovatele

20. 10. 2025

Jindřiška Janoušková

Česká republika

Proč tohle děláte před Vánoci? Cizinci odsuzují nechutný český zvyk. Zděšení jsou především turisté z Asie

Vánoční trh

Zdroj: Creative Commons / CC-BY-SA 4.0 / Anaj7

Předvánoční Praha láká davy návštěvníků ze všech koutů světa. Výzdoba v ulicích, adventní trhy a vůně svařeného vína vytvářejí mezi kulisami starých pražských domů neobyčejnou atmosféru. Jeden český zvyk však turisty pokaždé šokuje. Zabíjení kaprů přímo na ulici před očima kolemjdoucích a dětí mnoho z nich nemůže rozdýchat.

"Pochopil jsem, že jde o nějakou tradici, ale je to trochu kruté," svěřil se loni se svými pocity Paul z Irska. "Radši bych si koupil už vykuchanou rybu ze supermarketu." Ještě ve větším šoku byla z kapřího masakru japonská turistka Miu: "Nechápu, že se na tohle lidé můžou dívat. Úplně to kazí dojem z vašeho krásného historického města."

Kapr jako symbol štěstí

Zabíjení kaprů na ulici je pro mnohé cizince krutým pouličním divadlem, které by v západním světě nečekali. Velmi citlivě na něj však reagují také návštěvníci z Asie, kde nabídka živých zvířat na trhu není zase tak výjimečná. Kapři jsou totiž v některých asijských kulturách považováni za ryby takřka posvátné. Číňané je spojují s bohyní hojnosti, pro Japonce je kapr symbolem odvahy, velké síly a štěstí.

V Japonsku se kapři dokonce chovají jako barevné okrasné ryby a ty nejvyšlechtěnější kusy se prodávají do soukromých chovů za více než milion dolarů. To zní jako trochu drahá vánoční večeře...

Ilustrace kapra ze 13. století
Ilustrace kapra ze 13. století / Zdroj: Creative Commons / Volné dílo / Jacob van Maerlant

Proč to bez kapra na Vánoce nejde

Ryba na štědrovečerním stole souvisí s křesťanskou tradicí, která v adventním období před Božím hodem přikazovala půst. Ve dnech očekávání narození Ježíše Krista se nesmělo jíst žádné maso, přičemž výjimkou byly právě ryby. Během 19. století si kapra na Vánoce mohlo dovolit čím dál víc lidí, až se z toho stal všeobecně rozšířený zvyk. Dá se předpokládat, že kdyby Česko mělo moře, vánoční rybou by možná vůbec nebyl kapr, ale nějaký úlovek ze slané vody. České bahnité rybníky ale mnoho druhů na výběr nenabízejí.

Masové výlovy a zabíjení kaprů na veřejnosti se u nás stalo zvykem teprve v 50. letech minulého století. Ředitel Zoologické zahrady Tábor RNDr. Evžen Korec, CSc. to považuje za přežitek z minulého režimu a odsuzuje nehumánní způsob, jakým se s kapry nakládá. "Dávno žijeme ve třetím tisíciletí, kdy jsou obchody bohatě zásobeny kvalitními čerstvými rybami," napsal Korec s tím, že pouliční prodejci málokdy postupují podle zásad hygieny a s humánním usmrcováním zvířat nemívají zkušenosti.

Smažený kapr se salátem
Smažený kapr se salátem / Zdroj: Creative Commons / CC-BY-SA 3.0 / Honza Groh

Změna s příští generací?

K důstojnému zacházení s kapry vyzvalo loni i samotné hlavní město ve zvláštní osvětové kampani. "Nechceme nikomu zakazovat jíst kapra na Štědrý den. Naším cílem je poukázat na to, že některé formy nakládání s kapry jsou velmi drastické, bolestivé, na hraně týrání," uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy Jiří Pospíšil.

Kampaň odsuzuje především zvyk koupit si kapra živého a umístit ho doma do vany. Zvíře zbytečně trpí nejprve v igelitové tašce, potom v chlorované vodě a nakonec při neodborném zabití. Úředníci proto doporučují koupit rybu, která byla zabita už na sádkách nebo pouličním prodejcem.

K nehumánnímu předvánočnímu zvyku se postupně obrací zády i veřejnost. Dnes už není výjimkou, že si rodina na Štědrý večer připraví místo kapra tresku nebo vinnou klobásu, případně si vystačí s klasickými řízky. Kuřecí řízek je oblíbený hlavně mezi nejmladší generací – podle statistik ho o Vánocích večeří 43 procent dětí, zatímco kapr chutná jen 28 procentům. Je proto možné, že v budoucnu Češi od vánoční tradice postupně ustoupí a kapři v ulicích budou už jen bizarním obrázkem z historie.

Zdroje: echo24.cz, mujchlupac.cz, ekolist.cz

Kam dál

Předchozí

Následující