Život cestovatele

8. 10. 2025

Jindřiška Janoušková

Česká republika

Ve svíčkové jsem našel odpornou věc. Když jsem se ohradil, číšník mě urazil před celou restaurací

hosté restaurace

Zdroj: Shutterstock

Měl to být příjemný večer ve dvou, který si Pavel a jeho manželka už dlouho neužili. V restauraci se jim bohužel stalo něco, co jim dočista zkazilo náladu. Pavel totiž s kusem knedlíku nabral na vidličku i neznámý drobný předmět, jenž se mu zachytil mezi zuby. Když ho vyndal z úst a podíval se na něj zblízka, otřásl se odporem.

"Bylo to v jedné pražské restauraci, kterou nebudu jmenovat," popsal svůj nepěkný zážitek Pavel. "Když jsme s manželkou teprve randili, chodívali jsme tam na svíčkovou, protože ji měli opravdu výbornou a za slušnou cenu. Teď jsme tam po delší době zašli znovu a vypadalo to, že se kromě vyšších cen nic moc nezměnilo. Svíčková byla dobrá, ale kuchařce se do ní přimotalo něco naprosto nechutného."

Při bližším zkoumání Pavel zjistil, že ta maličká věc, která se mu zasekla v zubní mezeře, je kus lidského nehtu. Ihned odložil příbor a zavolal číšníka.

Strašný trapas

"Upozornil jsem ho na ten nehet potichu, abych nepřipoutal pozornost ostatních hostů. Nerad dělám scény," vysvětlil Pavel. Číšníkova reakce mu ale vyrazila dech. "Jéžiš, vy jste nějakej fajnovej! Co s tím jako mám dělat?" utrhl se číšník – a pěkně nahlas. "Očekával bych, že tohle jídlo odnesete a dostanu nové," řekl Pavel. "Kvůli kousku nehtu, jo?" divil se číšník. "Kuchařka si ho asi omylem uřízla, když krájela cibuli. To se vaší paní nikdy nestalo?"

Šokovaný Pavel si urážku své manželky nenechal líbit a nechal si zavolat manažera. Dostal nový talíř svíčkové, lahev vína jako pozornost podniku a za večeři nemusel platit. Přesto si dvakrát rozmyslí, zda do kdysi oblíbené restaurace ještě někdy zajde.

Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně / Zdroj: Shutterstock

Kdy máte právo jídlo reklamovat a jak postupovat

To, co se přihodilo Pavlovi, může potkat každého. Když se v jídle objeví něco, co tam zjevně nepatří – vlas, nehet, kousek plastu nebo brouk, máte právo pokrm reklamovat. Stejně tak se nemůžete smířit s jídlem, které zapáchá nebo je nedovařené. V takové situaci je předně důležité zachovat klid, i když se vám zvedá žaludek.

Základní pravidlo zní: Jakmile zjistíte závadu, přestaňte jíst.
Pokud byste v jídle pokračovali, personál by později mohl tvrdit, že vám ten vlas nebo kus nehtu vlastně nijak nevadil. Jinými slovy, snědený pokrm se už reklamovat nedá.

Co nejrychleji přivolejte obsluhu a slušně, ale jasně vysvětlete, v čem je problém. Ukažte, co jste v jídle našli, ale nedělejte kolem toho zbytečnou scénu. Seriózní podnik by vám měl se stejným klidem a slušností nabídnout náhradu buď v podobě nového jídla nebo vrácení peněz.

Pokud se obsluha začne chovat arogantně, odmítá situaci řešit, nebo vás dokonce uráží (jako Pavla a jeho manželku), trvejte na přivolání nadřízeného manažera, vedoucího směny nebo rovnou majitele restaurace. V každém podniku by měla být osoba zodpovědná za vyřizování reklamací. V případě, že nedosáhnete žádné dohody ani touto cestou, máte plné právo jídlo prostě nezaplatit.

Aby zpětně nedošlo na ošklivé dohady, je vhodné si situaci zdokumentovat. Fotka nebo krátké video pořízené mobilem se může později hodit jako důkaz, že se k vám personál nezachoval slušně. Poznamenejte si rovněž datum a čas. V krajním případě je možné se obrátit na Českou obchodní inspekci (ČOI), která podobné spory mezi zákazníkem a restaurací řeší.

Zákaznice restaurace
Zákazníci mají svá práva. / Zdroj: Shutterstock

Co můžete žádat

Zákon sice neříká, že za vlas v polévce dostanete pět set korun, ale dává vám právo na výměnu jídla nebo vrácení peněz. Pokud je podnik slušný a záleží mu na zachování své reputace, kromě nového jídla vám možná i sleví z účtu nebo vám nabídne nějaký voucher pro příští návštěvu.

Pamatujte, že reklamace jídla není drzost, ale projev sebeúcty. Restaurace, které si svých hostů váží, takové situace řeší rychle a profesionálně. A ty ostatní? Tam se prostě nevracejte. Dobrý podnik nakonec nepoznáte jen podle chuti svíčkové, ale i podle chování personálu v případě problému.

Zdroje: novinky.cz, tn.nova.cz, penize.cz

Kam dál

Předchozí

Následující