První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk měl rád obyčejná jídla a nepřejídal se. Údajně si ani téměř nikdy nepřidával. Výjimku tvořily právě ovocné knedlíky, konkrétně ty švestkové z bramborového těsta, které si zásadně sypal mákem tak, jak je znal od své maminky. Uvařit si je můžete i vy. Máme recept!
Těšíval se na lívance a šlejšky
"Už mám těch kuřat, beefsteaků, pommes frites a všelijakých á la až po krk. Kdyby takhle byl pořádný český vdolek, lívanec…“, stěžoval si kolikrát Masaryk při svých zahraničních cestách a vždy se těšíval, až bude zpátky doma a jeho kuchařka paní Černá mu navaří to, co má rád. "Nejraději mám jídla, jaká vařila doma maminka – bramboračku, šlejšky…,“ říkával a podle toho se na zámku v Lánech také vařilo.
Lásku k těmto obyčejným jídlům si nesl od dětství, které strávil na Slovácku v Hodoníně. Zdejší kuchyně byla prostá a jednoduchá – nejrůznější kaše na slano i na sladko, luštěniny, husté polévky, zadělávané zelí, různé placky a lokše. Ačkoliv jeho maminka Terezie pracovala jako kuchařka na panském statku, doma se jedlo skromně. A stejně tak se stravoval Masaryk po celý svůj život, ať už byl chudým studentem, nebo významným státníkem.
Rád snídal například obilnou kaši, kterou jej naučila jíst jeho americká manželka. A na recepci k prvnímu výročí vzniku republiky se na jeho přání servíroval vedle bažanta nebo candáta také květák s máslem.
6 knedlíků jako dezert
V jeho době ale nebylo ještě zvykem podávat sladké plněné knedlíky jako hlavní chod, ale jen jako zákusek. "Dřív se servírovala polévka, hlavní jídlo, dezert, káva a ke kávě se daly švestkové knedlíky jako moučník. Obědvalo se asi hodinu,“ popisuje stolování v Masarykově době kuchař Jaroslav Vašák.
Bylo známo, že si pan prezident nejprve naloží na talíř knedlíky tři a na rozdíl od ostatních, kteří je sypali tvarohem, si je posypal mákem. "Když se tomu máku divili a stále o tom mluvili, obrátil se pan prezident najednou na mne: Tož, jak je jíte u vás? Taky s mákem, nebo jen sypané tvarohem? ‘Nejčastěji s mákem, pane prezidente,‘ povídám na to., Tak vidíte!‘ podíval se pan prezident vítězně po ostatních a pustil se do dalších tří knedlíků,“ vzpomínal po letech ve své knize Prostřeno tehdejší lánský stolník Alois Kadlec.
Švestkové knedlíky podle maminky T. G. M.
A tady je již slíbený původní recept prezidentovy maminky. Dobrou chuť!
Suroviny:
- půl kila brambor
- 150 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 15 švestek
- 2 lžíce másla
- moučkový cukr
- mák či strouhanka
Postup:
Brambory varného typu C uvaříme den předem, nejlépe ve slupce. Druhý den je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim mouku, sůl a vejce a vše zpracujeme v pevné těsto. Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Pokud jsou švestky malé, necháme je vcelku, jinak pracujeme s vypeckovanými půlkami. Z těsta rukou nebo pomocí vykrajovátka tvarujeme placky, do nichž švestky balíme a na závěr zakoulíme tak, aby se spoje zavřely a knedlíky získaly pěkný tvar. Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme asi sedm až dvanáct minut. Než všechny vytáhneme, jeden rozřízneme, zda je akorát. Hotové knedlíky polijeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru a mákem nebo strouhankou osmaženou na másle.
Jak na to se můžete podívat v následujícím videu:
Zdroje: Lidovky.cz, novinky.cz, ct24.ceskatelevize.cz