Starodávný krémový Salep je nejen lahodným nápojem pro zahřátí, ale mnohými se považuje dokonce i za afrodiziakum. Navíc posiluje organismus proti nachlazení a pomáhá na podporu trávení. Obsahuje totiž překvapivé množství vitamínů jako A, B, C, draslíku, zinku, vápníku a sodíku.
Příprava lahodného nápoje
Salep se připravuje z mléka a směsi jemně namletého salepového kořene – tedy vstavače mužského, což je horská orchidej. Mléko by mělo být nejlépe plnotučné, protože pak má nápoj mnohem krémovější konzistenci, a také i líp chutná. K dochucení se pak používá například ještě zázvor, skořice či pistácie nebo strouhaný kokos. Salep by neměl být moc sladký, ale pokud preferujete sladší nápoje, tak je k jeho doslazení nejvhodnější vanilkový cukr.
Celá příprava zabere jen zhruba 10 minut a není vůbec náročná. Nápoj se připravuje tak, že se nejdříve salep rozmíchá v menší misce s trochou studeného mléka (popřípadě je možné i s vodou). Jakmile vznikne hladká pasta, ohřeje se mléko (podle toho, kolik nápoje chceme, ale nejčastěji půl litru). Mléko však nesmí začít vařit. Následně se do teplého mléka přidá pasta salepu a směs se dál míchá po dobu alespoň 5 až 10 minut, než zhoustne a získá krémovou strukturu. Stálé míchání je nutné, aby nedošlo ke vzniku hrudek a k připálení mléka. Pro zesílení chuti salepu je možné přidat i malou špetku soli.
Co na dochucení?
Poté, co si salep připravíte, už ho stačí jen dochutit podle toho, co kdo má rád. V dnešní době existují i různé variace na salep, takže můžete vyzkoušet i čokoládový, se sušeným ovocem, ořechový nebo třeba kokosový. Většinou se nápoj podává v menších šálcích, a to nejlépe v zimě jako posilující nápoj. Salep je navíc možné připravit jak v hustší konzistenci blížící se kaši, tak v řidší konzistenci, kdy se dá normálně pít a není potřeba lžička.
Ke sladké krémové chuti salepu se skvěle hodí sladké croissanty nebo tradiční sladký zákusek baklava, který je populární ve většině arabských zemí, v Turecku nebo i na Balkáně. Na Blízkém východě se také podává k vodní dýmce a k čaji.
Historie krémového nápoje
Název tohoto tradičního nápoje pochází z arabského slova „sahlab“, což je výraz pro sušené hlízy divokých orchidejí. Orchideje, které se pro tradiční salep používají, jsou dnes vzácné, a jedná se tak o velmi drahou ingredienci. I když tyto vzácné orchideje rostou divoce v přírodě ve východním Středomoří, západní Asii, Turecku a Levantě, je jejich sběr v dnešní době omezen a někde dokonce i zakázán.
Z toho důvodu se kromě prášku z hlíz začal využívat jako zahušťovadlo kukuřičný škrob. Výsledná chuť nápoje zůstala ale i přes to stejně lahodná a krémová. A k tomu všemu se ještě produkt stal dostupnějším. Můžete se tak setkat s instantním salepem v krabičce, což je mnohdy jen pouhá napodobenina tradičního nápoje. Jedná se o směs škrobu, sušeného mléka, cukru a různých aromat. Sušený salepový kořen se ale samozřejmě i nadále dá koupit ve specializovaných prodejnách.
Na Blízkém východě se salep tradičně podává během Ramadánu, a pak také během zimního období pro zahřátí. Jedná se o tradiční nápoj, který je součástí kultury po staletí. Již za časů Osmanské říše se salep prodával během chladnějších dnů pro zahřátí.
Zkuste příště místo kávy nebo klasické horké čokolády vyzkoušet něco jiného a dejte si tento tradiční starodávný krémový nápoj. Budete příjemně překvapení jeho chutí.
Zdroje: seriousseats.com, amazingfoodanddrink.com