Život cestovatele

17. 10. 2025

Jindřiška Janoušková

Česká republika

Italští turisté o návštěvě Brna. Po otřesném zážitku z Náměstí svobody jsme na Česko nadobro zanevřeli

Brno náměstí

Zdroj: Shutterstock

Cizinci v Česku milují památky, malebné uličky starých měst, syté jídlo a cenově dostupné pivo. Občas se ale stane, že si od nás neodvezou zrovna nejlepší vzpomínky. V restauraci se třeba setkají s nerudnou obsluhou nebo je někdo v tramvaji okrade. Na podzim navíc naše země skrývá ještě jednu nástrahu, před kterou je průvodci málokdy varují: burčák.

Paní Eva provází turisty Brnem už několik let a se stížnostmi se zase tak často nesetkává. Letos v září ale měla na starosti skupinku Italů, kterou po prohlídce města zanechala na náměstí Svobody, kde se konala tradiční oslava vína s ochutnávkou. "Myslela jsem, že to pro ně bude skvělý zážitek. Italové přeci víno milují a určitě rádi ochutnají i naše místní," vypráví Eva. "Neuvědomila jsem si, že vůbec neznají burčák."

Druhý den dorazila na smluvené místo jen polovina skupiny. Druhá polovina zůstala na hotelu kvůli zažívacím problémům a silným bolestem hlavy. "Vypili moc burčáku, mysleli si, že je to jenom nějaký mošt," popsala průvodkyně. "Jeden postarší pán s manželkou mi dokonce vynadali, že jsem je nevarovala. Prý jim je tak špatně, že už do Česka víckrát nepojedou."

Burčák
Burčák / Zdroj: Shutterstock

Proč je burčák tak zrádný

Burčák je zvláštní kategorie nápoje, která se mimo Českou republiku moc nenalévá a nenajdete ji ani v tak vyhlášených vinařských oblastech, jako je třeba právě Itálie. Jde totiž o mezičlánek mezi moštem a vínem – hroznová šťáva je v procesu kvašení, kdy se hroznový cukr mění na alkohol. Zrádné je, že nikdy přesně nevíte, kolik alkoholu se nachází zrovna ve vaší sklenici. Mohou to být jenom 4 procenta, ale také klidně 7 %. A navíc to chutná jako lehoučká ovocná limonáda.

Burčák je tak sladký a osvěžující, že klidně vypijete tři kelímky a vůbec to v první chvíli nepocítíte. Vinné kvasinky ale stále žijí i ve vašem žaludku a z cukrů nadále vyrábějí alkohol. Když to s burčákem přeženete, v útrobách se vytvoří přetlak, který může vést k bolesti břicha, nadýmání a nehezkému průjmu.

Jedinečná tradice

Burčák je čistě středoevropský fenomén – kromě Česka ho najdete jen na Slovensku a na některých místech Rakouska. Jinde ve světě by vám podobný nápoj neprodali. Důvod je prostý: v jiných zemích tento produkt nemá tradici, a navíc vydrží pitelný jen pár dní, takže s ním nedá moc obchodovat. Nemůžete ho dodávat do zahraničí, přeprava přes hranice by ho proměnila v octovou břečku.

Dokonce i u nás má burčák omezenou sezónu, a to od srpna do konce listopadu, kdy se stáčí první hrozny. Vinaři ho nabízejí jen krátce, a právě to z něj dělá tak lákavý a trochu magický nápoj: není tu celoročně, přichází s babím létem a mizí s prvním mrazem.

Burčák lahve
Burčák vypadá jako limonáda / Zdroj: Shutterstock

Jak poznat kvalitní burčák

Kvalitní burčák voní po čerstvých hroznech, je jemně perlivý a bývá mléčně zakalený. Nápoj z bílých hroznů má barvu v odstínech od světle žluté po okrovou, z červených pak tmavě malinovou až purpurovou. Nesmí být kyselý ani cítit po octu. Pokud vám ho někdo nabízí v pochybném stánku u silnice, bez etikety a chlazení, pravděpodobně to nebude burčák, ale zkvašený mošt, po kterém si potýkáte s toaletou.

Pravý burčák se vyrábí pouze z českých nebo moravských hroznů, a je na to dokonce zákon. Jestliže na etiketě není uveden původ hroznů, název vinařství a datum výroby, mějte se na pozoru.

Přehánět by se to ovšem nemělo ani s burčákem kvalitním. Přestože jde o jeden ze symbolů českého podzimu, konzumovat by se měl s mírou. Jak říkají vinaři na Moravě: "Burčák se nepije na žízeň, burčák se ochutnává."

Zdroje: denik.cz, lidovky.cz, vlasta.cz

Kam dál

Předchozí

Následující