Život cestovatele

4. 12. 2025

Michaela Pišanová

Česká republika

Nejchutnější jídlo na světě si můžete dát i v Praze. Stojí méně, než hamburger ve fastfoodu

Taky hledáte to nejlepší jídlo?

Zdroj: Shutterstock

Gastronomické žebříčky se velmi často předhánějí v tom, jaké speciality a nedostupné experimenty objevily. Jasně, každý rád zkusí něco nového. V jádru však všichni hledáme to samé, a to nejchutnější jídlo.

Podle CNN Travel přináší překvapivou informaci, že nejchutnější jídlo na světě není žádná francouzská specialita s lanýži, ani pizza (ta mimochodem skončila druhá). Výhercem se stalo thajské kari Massaman, které si kupodivu můžete dát i v Praze, a to na mnoha místech. Skutečným překvapením však je, že vás tato lahůdka vyjde levněji než menu ve fastfoodu.

Král kari, který sesadil pizzu

Jak to, že vyhrálo jídlo, které většina z nás vlastně ani nezná? No, odpověď můžeme hledat v samotném hrnci. Massaman totiž není jen obyčejné pálivé kari. Je to delikatesa, která si bere to nejlepší z červené i zelené thajské klasiky, a to díky tomu, že obsahuje to nejlepší z perské a indické kuchyně. Vznik tohoto pokrmu se totiž datuje do 17. století, kdy se právě thajská kuchyně potkala s perskými a indickými obchodníky.

Massaman kari vás zasytí i zahřeje
Massaman kari vás zasytí i zahřeje. Zdroj: Shutterstock

Právě proto v Massamanu najdete suroviny, které jsou pro jihovýchodní Asii netypické. Základ tohoto jídla totiž tvoří směs kardamomu, skořice, hřebíčku a badyánu. Ty se snoubí s klasickým thajským základem – kokosovým mlékem, citronovou trávou a tamarindem.

Výsledkem je chuť, kterou CNN popisuje jako „pikantní, kokosovou, sladkou a slanou zároveň“. Je to jídlo, které útočí na všechny chuťové pohárky naráz, ale přitom zůstává jemné. Často se mu přezdívá „král kari“, a to zcela právem.

A co ta cena opravdu je tak nízká?

No, a teď se pojďme podívat na tu peněženku. Nejen Praha, ale i celá Česká republika v posledních letech zažila dramatický růst cen v gastronomii. I fast foody, které jsme vnímaly jako levnou, ale rozhodně ne zdravou alternativu oběda už dnes příliš velkou úsporu nenabízí. Pokud dnes vejdete třeba do McDonald's pro ikonické Big Mac Menu, vaše útrata se nebezpečně přiblíží, nebo dokonce překročí hranici 185 Kč. Za necelé dvě stovky dostanete rozmražený polotovar na plastovém tácku, který sníte během deseti minut.

A Massaman? Ten si můžete dát jen o kousek dál v některém z asijských bister v rámci jejich poledních menu. No, a je úplně jedno, zda jste aktuálně na Andělu, v Dejvicích nebo na Vinohradech – Massaman kari pořídíte za cenu srovnatelnou, často i nižší.

V pražských bistrech typu Waiwari nebo Duha se ceny poledních kari pohybují mezi 180 a 210 Kč. V zavedených restauracích jako Modrý Zub sice zaplatíte o pár desítek korun víc (cca 230 Kč), ale sedíte v restauraci s obsluhou, jíte z porcelánu a dostáváte pokrm z čerstvých surovin. Žádný umaštěný polotovar.

Proč je Massaman lepší volbou než burger?

Odpověď už možná tušíte, přitom tady nejde jen o cenu. Jde především o to, co za své peníze dostanete do těla. Fastfoodový burger má dočasně uspokojit chuťové pohárky, a stává se spíš „guilty pleasure“ než jídlem, protože je to často jen nutričně prázdná schránka.

Massaman je pravý opak. Je to „pomalé jídlo“ za cenu rychlého. Maso (nejčastěji hovězí nebo kuřecí) se dusí hodiny, dokud se nerozpadá. Omáčka z kokosového mléka obsahuje zdravější tuky a koření jako kurkuma či galangal má silné protizánětlivé účinky.

Navíc je tu jeden faktor, který dělá Massaman pro Čechy tak atraktivním – patří do něj brambory. Ty tady fungují jako houba, která nasákne omáčku. S trochou nadsázky se dá říct, že Massaman je vlastně takový exotický guláš nebo svíčková. Je to omáčka, je tam maso, je tam příloha. Tomu český žaludek rozumí lépe než burgerům.

Kde hledat a jak si vybrat

Naštěstí se gastromapa Prahy za poslední roky proměnila a dnes už asijská restaurace nezmená jen nabídku glutamátové „číny“. Díky silné vietnamské komunitě, která se naučila skvěle vařit i thajská jídla, a specializovaným podnikům jako Lemon Leaf či Siam Orchid, je kvalita Massaman kari v Praze překvapivě vysoká.

Nešizený Matsaman kari obsahuje celé koření.
Nešizený Matsaman kari obsahuje celé koření. Zdroj: Takeaway / Wikimedia

Jestli si chcete dát tuto pochoutku za rozumnou cenu, dejte si ho na oběd. Tak jako u českých restaurací i tady platí, že ti, co večer prodávají kari za 280 Kč ho mají na oběd pod dvě stovky. Vybírejte podniky, které mají v omáčce celé kusy koření a arašídy na vrchu. Tak totiž poznáte, že tady kuchaři nešidí!

Královská hostina za lidovou cenu

Žijeme v době, kdy marketingově vybičované produkty globálních korporací stojí více než poctivé, čerstvě uvařené jídlo, které bylo vyhlášeno nejlepším na světě. Je to absurdní, ale pro zákazníka je to vlastně skvělá zpráva.

Až budete příště stát v centru Prahy a rozhodovat se, kam na rychlý oběd, vzpomeňte si na to. Máte volbu. Můžete si dát unifikovaný burger, který chutná stejně v Praze jako v New Yorku. Nebo můžete za stejné peníze zažít symfonii chutí, která v sobě nese historii perských kupců a thajských králů.

Zdroje: wikipedia.org, portalridice.cz, tatanews.com,

Kam dál

Předchozí