Při sběru vnímejte změny počasí
Letošní houbařská sezóna patří k nejštědřejším za poslední roky. Lidé si odnášejí plné košíky, v lesích je živo a houby rostou doslova všude. Jenže právě teď, kdy se citelně ochlazuje a přicházejí první přízemní mrazíky, začíná období, kdy může být sběr už nebezpečný. Houby sice na první pohled vypadají zdravě a čerstvě, ale po nočním mrazu a denním tání se z některých druhů stává časovaná bomba. Místo delikatesy si tak můžete z lesa donést něco, z čeho vám bude minimálně zle.
Proč se z jedlých hub stávají jedovaté
Mykologové varují, že zejména hřibovité houby jsou velmi citlivé na střídání mrazu a tání. Při přemrznutí se poškodí buněčné stěny, začne rozklad a spolu s ním i růst mikroorganismů, které produkují toxiny. Zvenku houba vypadá naprosto v pořádku, ale uvnitř už se rozkládá. Po rozmrazení měkne, vodnatí a její chuť i vůně se mění. Z pohledu chemie jde o stejný princip jako u masa. Rozkladné procesy se prostě nezastaví, jen zpomalí. Jakmile houba přes noc zmrzne a přes den povolí, její konzumace je riziková.
Které druhy po přemrznutí rozhodně nebrat
Nejnebezpečnější jsou zejména hřibovité houby s měkkou dužninou.
- Hřib smrkový (pravák) – po mrazu mění barvu i vůni, houba se rozpadá a může obsahovat toxiny vznikající rozkladem.
- Hřib žlutomasý neboli babka – jedna z nejrizikovějších hub. Po přemrznutí se rychle kazí, tmavne a stává se toxickou i po tepelné úpravě.
- Hřib dubový, hřib borový a kozák – mráz v nich naruší pletivo, a pokud leží delší dobu v lese, rozklad pokračuje i bez viditelných změn.
- Křemenáč březový a osikový – při přemrznutí se v nich rozvíjí hnilobné bakterie a houba získává nakyslou vůni.
Jak poznat přemrzlou houbu
Nejčastějším signálem je, že houba je měkká, vodnatá nebo se při dotyku drolí. Klobouk bývá lepkavý, barva mdlá a vůně ztrácí typickou svěžest. Pokud jste v lese brzy ráno a houba je tvrdá a studená na dotek, klidně může být ještě zmrzlá z noci, a to už je důvod ji nechat být. Další varovný signál je, jestli je houba oslizlá, na spodní straně má šedý povlak nebo se klobouk láme bez pružnosti. To vše ukazuje na začínající rozklad, který může způsobit trávicí potíže, zvracení a v horších případech i poškození jater.
Co tedy sbírat na konci října
I když klasické hřiby už mají po sezóně, houbaři si i na konci října přijdou na své. Jen je potřeba změnit taktiku. Zapomenout na praváky a vydat se po stopách druhů, které mrazíky zvládají s přehledem.
- Hlíva ústřičná – Královna pozdního podzimu. Roste na pařezech listnáčů a nevadí jí ani mráz kolem nuly. Má masitou chuť a v kuchyni nahradí maso i hovězí. Ideální je na řízky, guláš nebo do těstovin.
- Penízovka sametonohá (zimní houba). Objevuje se už v říjnu a přežije i lehký sníh. Najdete ji na padlých kmenech a větvích, často ve skupinách. Vhodná do polévek i na sušení.
- Pařezník pozdní. Roste v trsech na tlejícím dřevě, hlavně na pařezech buků a dubů. Voní po ovoci a výborně se hodí do omáček nebo na topinky.
- Strmělka anýzka. Nenápadná houba s typickou vůní po anýzu. Vyskytuje se na loukách a v řídkých lesích, snese i chladnější počasí. Je výborná na smažení nebo do směsí.
- Lepenice (hlízenka oranžová). Roste na okrajích listnatých lesů, často i pod sněhem. I když vypadá křehce, je jedlá a má jemnou, oříškovou chuť.
Co dělat, když je přece jenom sníte
Po konzumaci přemrzlých hub se první příznaky objevují už po několika hodinách. Typické jsou křeče v břiše, zvracení, slabost nebo zimnice. V takovém případě okamžitě vyhledejte lékaře nebo volejte Toxikologické informační středisko (224 919 293). Pomoci může vypití vody s aktivním uhlím, ale nikdy se nespoléhejte jen na domácí léčbu a raději se poraďte okamžitě s lékařem.
Opatrnosti není nikdy dosti
Houbařská sezóna ještě nekončí, ale s příchodem ranních mrazíků se mění pravidla hry. To, co bylo v září lahůdkou, může být v říjnu nebezpečná past. Hřiby, babky či křemenáče po přemrznutí rozhodně nepatří do košíku. Pokud si nejste jistí, nechte je v lese, tam totiž udělají menší škodu než na vašem talíři. Zároveň se nebojte do lesa vyrazit, protože tam stále ještě roste plno výborných hub, se kterými můžete vykouzlit vynikající večeři.
Zdroje: kupi.cz, blesk.cz, ireceptar.cz, cnnprima.cz