Tradiční česká sladkost dobyla Jižní Ameriku? Ať se vám to zdá sebevíc překvapivé, nebo neuvěřitelné, je to skutečně tak. Nejde o koláče, buchty ani pardubický perník, ale o lázeňské oplatky – pochoutku spojenou především s Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi.
V Mexiku a Kolumbii pak jejich příbuzné, nazývané „Obleas“, prodávají jako tu největší pochoutku přímo na ulici!
Lázeňské oplatky dobyly Jižní Ameriku
Obleas a lázeňské oplatky se samozřejmě trochu liší, ale základ, který se inspiroval v Evropě, zůstává stejný.
Jedná se o dvě tenké křupavé placky, které mezi sebou skrývají vrstvu sladké náplně. V Jižní Americe je z nich obzvláště oblíbená tzv. arequipe, která se podobá mléčnému karamelu a je skutečně lahodná. Nicméně představivosti se meze nekladou a někdy můžete najít obleas, které jsou plněné ovocným džemem – například ostružinovým.
Kromě náplně je zde také časté přidání například strouhaného kokosu, strouhaného sýra, či několika jiných druhů posypek. Existují tak snad stovky, ne-li tisíce jedinečných kombinací, takže si zde určitě vybere každý.
 V několika zemích Jižní Ameriky, jako je právě Mexiko nebo Kolumbie, se Obleas staly velmi oblíbenou pouliční laskominou turistů i místních. Často je proto koupíte na rušných trzích nebo u malých stánků poblíž silnice, vlastně skoro na každém volném rohu. Navíc jsou často připravovány přímo před vašima očima a je tak zaručena jejich nezpochybnitelná čerstvost.
V Česku je tato pochoutka tradiční
Výroba sladkých oplatek se k nám dostala pravděpodobně díky německému obyvatelstvu koncem 18. století, přičemž první zmínky o ní pocházejí z písemných pramenů z roku 1788. Tyto prameny pojednávají konkrétně o výrobě oplatků v Karlových Varech, což je jedno z lázeňských měst, kterým za ně můžeme být vděčni.
Tradici lázeňských oplatků ale Karlovy Vary nezavedly samy. Svou důležitou úlohu sehrály také Mariánské Lázně, i když tady je výroba oplatků datována až od roku 1856, tedy o několik desetiletí později.
Od chvíle, kdy se u nás oplatky objevily poprvé, ušly dlouhou cestu. Právoplatně se staly tradiční českou pochoutkou, kterou máme s lázeňstvím neodmyslitelně spjatou.
 Na rozdíl od Mexika či Kolumbie ovšem máme na první pohled o něco obyčejnější příchutě oplatků. K oblíbeným patří například čokoládové, vanilkové a oříškové – všechny je nabízí jedna známá česká značka zvaná „Kolonáda“, která se výrobě této laskominy věnuje prakticky od začátku.
Za tuto lahůdku vděčíme hostii
Za předchůdce lázeňských oplatků, a tím pádem také obleas, jsou obecně považovány hostie, které vám na první pohled možná budou připomínat obyčejnou placku, ale nenechte se zmást – tak jednoduché to není. Hostie totiž v křesťanské tradici symbolizují chléb, který zase v minulosti symbolizoval tělo Ježíše Krista. Chléb byl ku příležitosti eucharistie – obřadu, který připomíná poslední večeři Ježíše Krista, lámán a rozdělován mezi věřící. Časem se však objevila hostie, která nahradila původní pokrm a nevědomky se stala základem pro jinou lahůdku, a to díky podobnému vzhledu i způsobu výroby.
 Hostie byly totiž během středověku pečeny na otevřeném ohni, což samo o sobě není nijak zvláštní, nicméně k jejich výrobě se používaly speciální kleště, tzv. „oplatečnice“ – ty začali pekaři později používat právě také k výrobě klasických oplatek.
Zdroje: oplatky-kolonada.cz, delishglobe.com, wikipedia.org