Život cestovatele

3. 11. 2025

Lenka Fialová

Zajímavosti

Tradiční česká sladkost dobyla Jižní Ameriku. V Mexiku a Kolumbii ji prodávají jako největší pochoutku přímo na ulici

Hispánec se opírá o zeď a jí obleas.

Zdroj: Shutterstock

Kdo si tuto lahůdku nepřiveze z pobytu v lázních, vlastně jakoby nikde ani nebyl. Tak moc je zde tradiční a oblíbená. A svou výbornou chutí si našla fanoušky také ve státech Jižní Ameriky. Kterou českou sladkost tu prodávají na ulici skoro na každém rohu? Určitě ji znáte i vy!

Tradiční česká sladkost dobyla Jižní Ameriku? Ať se vám to zdá sebevíc překvapivé, nebo neuvěřitelné, je to skutečně tak. Nejde o koláče, buchty ani pardubický perník, ale o lázeňské oplatky – pochoutku spojenou především s Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi.

V Mexiku a Kolumbii pak jejich příbuzné, nazývané „Obleas“, prodávají jako tu největší pochoutku přímo na ulici!

Lázeňské oplatky dobyly Jižní Ameriku

Obleas a lázeňské oplatky se samozřejmě trochu liší, ale základ, který se inspiroval v Evropě, zůstává stejný.

Jedná se o dvě tenké křupavé placky, které mezi sebou skrývají vrstvu sladké náplně. V Jižní Americe je z nich obzvláště oblíbená tzv. arequipe, která se podobá mléčnému karamelu a je skutečně lahodná. Nicméně představivosti se meze nekladou a někdy můžete najít obleas, které jsou plněné ovocným džemem – například ostružinovým.

Kromě náplně je zde také časté přidání například strouhaného kokosu, strouhaného sýra, či několika jiných druhů posypek. Existují tak snad stovky, ne-li tisíce jedinečných kombinací, takže si zde určitě vybere každý.

Žena tmavší pleti připravuje obleas ve stánku na ulici.
Obleas si zde běžně koupíte na ulici a často tuto pochoutku připraví přímo před vámi. Zdroj: Shutterstock

V několika zemích Jižní Ameriky, jako je právě Mexiko nebo Kolumbie, se Obleas staly velmi oblíbenou pouliční laskominou turistů i místních. Často je proto koupíte na rušných trzích nebo u malých stánků poblíž silnice, vlastně skoro na každém volném rohu. Navíc jsou často připravovány přímo před vašima očima a je tak zaručena jejich nezpochybnitelná čerstvost.

V Česku je tato pochoutka tradiční

Výroba sladkých oplatek se k nám dostala pravděpodobně díky německému obyvatelstvu koncem 18. století, přičemž první zmínky o ní pocházejí z písemných pramenů z roku 1788. Tyto prameny pojednávají konkrétně o výrobě oplatků v Karlových Varech, což je jedno z lázeňských měst, kterým za ně můžeme být vděčni.

Tradici lázeňských oplatků ale Karlovy Vary nezavedly samy. Svou důležitou úlohu sehrály také Mariánské Lázně, i když tady je výroba oplatků datována až od roku 1856, tedy o několik desetiletí později.

Od chvíle, kdy se u nás oplatky objevily poprvé, ušly dlouhou cestu. Právoplatně se staly tradiční českou pochoutkou, kterou máme s lázeňstvím neodmyslitelně spjatou.

Ruka, nejspíše mladé ženy, drží před kamerou lázeňský oplatek.
Příběh našich tradičních lázeňských oplatků začal v Karlových Varech. Zdroj: Shutterstock

Na rozdíl od Mexika či Kolumbie ovšem máme na první pohled o něco obyčejnější příchutě oplatků. K oblíbeným patří například čokoládové, vanilkové a oříškové – všechny je nabízí jedna známá česká značka zvaná „Kolonáda“, která se výrobě této laskominy věnuje prakticky od začátku.

Za tuto lahůdku vděčíme hostii

Za předchůdce lázeňských oplatků, a tím pádem také obleas, jsou obecně považovány hostie, které vám na první pohled možná budou připomínat obyčejnou placku, ale nenechte se zmást – tak jednoduché to není. Hostie totiž v křesťanské tradici symbolizují chléb, který zase v minulosti symbolizoval tělo Ježíše Krista. Chléb byl ku příležitosti eucharistie – obřadu, který připomíná poslední večeři Ježíše Krista, lámán a rozdělován mezi věřící. Časem se však objevila hostie, která nahradila původní pokrm a nevědomky se stala základem pro jinou lahůdku, a to díky podobnému vzhledu i způsobu výroby.

Hostie ležící na bílém ubrousku, který leží na dřevěném stole.
Hostie není obyčejná placka. Zdroj: Shutterstock

Hostie byly totiž během středověku pečeny na otevřeném ohni, což samo o sobě není nijak zvláštní, nicméně k jejich výrobě se používaly speciální kleště, tzv. „oplatečnice“ – ty začali pekaři později používat právě také k výrobě klasických oplatek.

Zdroje: oplatky-kolonada.cz, delishglobe.com, wikipedia.org

Kam dál

Předchozí

Následující