Život cestovatele

1. 5. 2025

Michaela Hanelová

Česká republika

Tuto značku sýra najdete v lednici skoro v každé domácnosti. Teď ji ale odborníci doporučují vyhodit

V některých českých obchodech a provozovnách se znovu objevily potraviny, které by se na pultech vůbec neměly ocitnout. Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila několik závadných sýrů – některé byly plesnivé, jiné kontaminované nebezpečnými bakteriemi. A co je horší, část těchto produktů má stále platnou trvanlivost, a tak není vyloučeno, že je lidé mají doma v lednici.

Foto: Getty Images

V brněnské prodejně Billa na ulici Švermova, objevili inspektoři sýry Grana Padano s plísní – a to i přesto, že obal nebyl nijak porušen. Šlo o italský sýr ve 125gramovém balení, který má minimální trvanlivost až do konce května 2025. Pod plastovým víčkem se však usídlila nazelenalá a místy až černá plíseň. Podle inspekce se jedná o zjevné kažení a potravina není považována za bezpečnou.

Zelený povlak i na sýr s ořechy

Jiný případ zaznamenali inspektoři v prodejně Tho Van Nguyen v Čermné nad Orlicí. Tentokrát šlo o sýr s vlašskými ořechy, na jehož povrchu se také objevila zelená plíseň. Datum použitelnosti výrobku nebylo jasné, což celý problém jen prohlubuje. Když výrobek nemá správně uvedené základní údaje, ztrácí se dohledatelnost i kontrola – a to je pro potraviny rizikový faktor.

Třetí případ se týkal nakládaného hermelínu, který inspektoři objevili v jídelně U Mlsouna v Blatné. Tentokrát už nešlo jen o vizuální problém, ale o vážné ohrožení zdraví. V potravině byla totiž prokázána bakterie Listeria monocytogenes. Ta je známá tím, že může způsobit listeriózu – onemocnění, které je zvlášť nebezpečné pro těhotné ženy, seniory nebo osoby se sníženou imunitou.

Co dělat, pokud se podobný výrobek najde doma

Pokud se některý z těchto sýrů nachází v lednici, není radno váhat. Takovou potravinu je třeba okamžitě vyhodit. Ani omytí nebo tepelná úprava totiž nezajistí její bezpečnost. Pokud byl výrobek zakoupen nedávno a existuje účtenka, je možné pokusit se o reklamaci přímo v obchodě. A v případě, že je výrobek opravdu ve zjevném rozporu s hygienickými normami, lze ho nahlásit na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce – přes jejich formulář lze přiložit i fotografii nebo popis závady.

Ač se může zdát, že jde o ojedinělé nálezy, podobné případy se v Česku opakují poměrně často. Jen v loňském roce SZPI upozornila na desítky výrobků, které nesplňovaly základní požadavky na kvalitu. Šlo nejen o sýry, ale i o maso, jogurty nebo balené saláty. V jednom případě se v sýru objevily živé larvy, jindy inspektoři odhalili uzeniny s překročeným obsahem konzervantů.

V obchodech nalezli zkažené sýry. Kdo je má doma, měl by je ihned vrátit. Foto: Getty Images

Každý nákup si důkladně zkontrolujte

Závadné potraviny v regálech nejsou vždy výsledkem úmyslného zanedbání. Často se jedná o chybu v distribuci, porušený chladicí řetězec, špatné skladování nebo dokonce drobnou závadu v obalu, která není na první pohled vidět. V některých případech se může potravina začít kazit už během přepravy, například při přehřátí v autě během horkých dnů. Pokud k tomu obchod nepřistupuje dostatečně odpovědně, potravina skončí mezi běžnými produkty, přestože už je zdravotně závadná.

Většina velkých řetězců má nastavena pravidla pro řešení podobných incidentů. Pokud inspektoři odhalí závadný výrobek, musí být okamžitě stažen ze všech prodejen. Někdy se přidává i veřejná omluva nebo nabídka kompenzace zákazníkům. Řetězce také pravidelně školí personál, jak s potravinami nakládat a kdy je třeba zboží vyřadit z prodeje. Při nákupu potravin je dobré být všímavý – podívat se nejen na datum spotřeby, ale i na stav obalu a samotný vzhled výrobku.

Zdroje: TN.cz, SPZI, ČOI

Kam dál

Předchozí

Následující