
Maďaři se tomuto jídlu vyhýbají obloukem, Češi na něj nedají dopustit. Tuto specialitu by nikdy neochutnali
Víte, proč byste v maďarské restauraci nikdy nedostali českého utopence? A proč byste naopak v Česku hledali sladkou paprikaš marně? Zjistěte, jak kulturní rozdíly na talíři ovlivňují chuťové pohádky celého regionu!
Foto: Getty Images
Každý národ má svá kulinární tajemství, která domácí milují a cizinci nechápou. Někdy stačí jedna jediná surovina nebo způsob přípravy, aby se mezi stolovníky rozhostilo ticho plné překvapení. Zatímco Češi si s chutí dopřávají pokrmy s výraznou kyselou stopou, Maďaři se k těmto receptům staví spíš s nedůvěrou.
Pro nás je to samozřejmost, pro ně často kuchyňský hřích. Chuťové preference nejsou jen o návycích, ale hlavně o kultuře, historii a rodinných tradicích. Když se u stolu sejdou Čech a Maďar, může dojít k malému gastronomickému šoku. Zatímco Maďar očekává hutný guláš plný papriky a masa, Čech si rád pochutná na jídle, které voní po okurkovém nálevu a vypadá, jako by bylo vytvořeno pro ty, kteří nemají strach z odvážných kombinací.
Tuhle pochoutku by prý nepozřeli ani za nic
Pro nás je to prostě láska na první sousto. Maďarská kuchyně je známá svými výraznými paprikovými klobásami, sádlem, hustými guláši a masitými pokrmy, které se dlouze dusí na cibulovém základu. Kyselost tu hraje jen velmi malou roli – ocet by v maďarské kuchyni asi nejlépe posloužil k úklidu. Pro Maďary je jídlo slavnost, požitek, rituál. Marinovat maso v octu? To je pro ně spíš trest než potěšení.
Naproti tomu Češi si libují právě v kyselých tónech. Utopenec – buřt naložený v octu s cibulí a kořením – je u nás klasika, která nechybí v žádné pořádné hospodě vedle pěnivého moku. Ale utopenec je jen začátek. Znojemská hovězí pečeně s kyselou omáčkou a nakládanou okurkou, vepřové na kmínu s octem nebo tlačenka s cibulí a octem – to všechno by v Maďarsku vyvolalo lehké zděšení.
Kyselá chuť je u nás součástí každodenního stolování, zatímco v Maďarsku byste ji hledali marně. Když se na českou kuchyni podívá někdo zvenčí, často nevěří svým očím. Kombinace chutí, surovin i způsobů servírování jsou často velmi odvážné. Šunkofleky – těstoviny se šunkou a vajíčkem zapečené dozlatova – jsou u nás oblíbenou klasikou, která zahřeje i ve špatném počasí.

Češi ji milují, Maďaři by ji nepozřeli ani omylem
Pro cizince to může vypadat jako jídlo z nouze, ale pro nás je to prostě poctivý středoevropský pragmatismus. A co teprve dršťková polévka – hustý vývar z kravského žaludku s majoránkou a česnekem. Pro Čechy je to vítaná zimní pochoutka, pro řadu Evropanů však pokrm z říše hororu. Turisté často nevěřícně zírají do talíře a hledají v něm něco, co znají – většinou marně.
Nemůžeme zapomenout ani na smažený sýr s tatarkou, český fastfoodový poklad. V zemích, kde se sýr servíruje k vínu, by taková úprava vyvolala šok. U nás je to ale sázka na jistotu, kterou si zamiloval snad každý. Abychom byli objektivní, i české chuťové pohárky občas narazí. Ne všechno, co se v zahraničí servíruje s nadšením, nám nutně musí sednout.
Maďarská halászlé, ostrá rybí polévka plná papriky a kostiček, nebo dorty prokládané sádlem. To nejsou pokrmy, které by český žaludek přijal bez otřesu. Češi si libují v kyselém, Maďaři v pálivém. A i když bychom si navzájem některé pokrmy raději odpustili, právě tyto rozdíly dělají střední Evropu tak rozmanitou a její hospody plné příběhů.
Nejnovější články

Větší záhada než pyramidy. Tisíce let se otáčí. Nikdo neví proč, ani kdo to postavil

Naletěl jsem řečem o evropském Karibiku. Byla to nejhorší dovolená mého života. Na ten hnus budu ještě dlouho vzpomínat

V jaké zemi mají nejraději české turisty: Na Chorvaty zapomeňte. Vítěz vás mile překvapí

Ani muchomůrka zelená, ani pavučinec. Toto je bezkonkurenčně nejjedovatější houba v Česku. Je k nerozeznání od vyhlášené delikatesy

Karlovy Vary jim nesahají po kotníky. Cizinci je milují, ale většina Čechů o našich nejkrásnějších lázních nikdy neslyšela

Točila se zde Popelka. Češi přesto netuší, že existuje. Cizinci naštěstí skvostný zámek milují a v srpnu praská ve švech

Ani Telč, ani Krumlov. Toto je nejkrásnější perla renesance v Česku. V cizině ji mají v každé učebnici, Češi o ní neslyšeli

Dojela jsem k Balatonu a zažila šok. Za 5 minut jsem seděla v autě a zhnuseně se řítila zpět, směr Česko

Toto tradiční české jídlo cizinci nenávidí. Chce se jim z něj zvracet a nás považují za nechutné barbary
