Rychlé inteligenční testy jsou na internetu velmi oblíbené. Nejspíš jste si všimli, že se hodně liší svou náročností. Některé vám připadají tak lehké, že by je snad vyřešilo i malé dítě, jiné jsou však zapeklitější a nutí vás k delšímu zamyšlení, nebo dokonce k matematickým výpočtům. K vyřešení následující hádanky kalkulačka nutná nebude, zato bude potřeba vystoupit ze zaběhaného myšlenkového stereotypu a zkusit myslet jiným způsobem. Nevěřte první odpovědi, která vám vyskočí v hlavě, a podívejte se na problém z jiné perspektivy.
Otázka je jednoduchá: V exotické restauraci před vás položili tři mísy. Vidíte je na obrázku. Poznáte, které jídlo je jedovaté?

Obrázkové testy a hádanky nejsou jen krátká internetová zábava, ale také skvělý způsob, jak udržet mozek ve formě. Trénují logické myšlení, paměť i analytické dovednosti. Jsou to vlastně malé fitness lekce pro mozek – bez pocení, zato s notnou dávkou soutěživosti a zábavy.
Když se do podobných hádanek pustíte, nutíte mozek hledat souvislosti, soustředit se na detaily a rychle reagovat. To všechno posiluje kognitivní schopnosti a pomáhá udržet bystrou mysl i s přibývajícími roky. Vědci se shodují, že pravidelný trénink mozku je jednou z cest, jak oddálit nástup demence nebo zpomalit její projevy.
Jak udržet mozek svěží
Jestliže chcete udělat pro svůj mozek ještě něco víc, zkuste i tyto aktivity:
Čtení knih – doporučuje se střídat žánry, aby byl mozek stále překvapován.
Učení se novým dovednostem – nikdy není pozdě učit se cizí jazyk nebo hru na hudební nástroj.
Křížovky a sudoku – tradiční zábava, která posiluje paměť i pozornost.
Pohyb – pravidelná fyzická aktivita zlepšuje prokrvení mozku a podporuje tvorbu nových neuronových spojů.
Meditace – podporuje soustředění a zároveň snižuje stres, který oslabuje kognitivní funkce.
Mozek je sval jako každý jiný – když ho pravidelně procvičujete, zůstává silný, pružný a mladý.
Už jste si promysleli odpověď na hádanku?
Pokud jste jako jedovaté jídlo označili mísu s muchomůrkou červenou a potraviny v dalších mísách klidně snědli, nedožili byste se rána. Není to totiž jen první mísa se známou jedovatou houbou, ve které bývá nebezpečí.
Podívejte se třeba na kostky sýru zachycené na třetím obrázku. Možná jste usoudili, že půjde o sýr typu Niva nebo Gorgonzola, který je protkaný ušlechtilou, jedlou plísní. Jste si tím ale tak jisti? Z obrázku nepoznáte, zda jde o sýr plísňový, nebo zplesnivělý. Starý sýr, na kterém se už objevila obyčejná plíseň, může způsobit otravu jídlem a přivodit žaludeční nevolnosti a křeče.

Semena plná prudkého jedu
Ještě hůře byste však dopadli, kdybyste důvěřivě snědli mísu druhou. Asi netušíte, co jsou ta velká hnědá zrna. V tomto případě platí pravidlo jako při sběru hub: když něco neznám, tak to raději nejím. Autoři obrázku tímto způsobem zobrazili (jakkoli nepřesně) semena skočce obecného. Ta jsou známá hlavně v kosmetickém průmyslu, protože se z nich vyrábí proslulý ricinový olej. Než ale projdou tepelnou úpravou, jsou prudce jedovaté.
Semena obsahují jed ricin, který v minulosti zabíjel jak v detektivkách, tak v reálném životě. Smrtelnou dávkou pro dospělého člověka je asi 15 až 20 semen, malé děti mohou zemřít po požití pouhých 3 až 5 semen. Talíř byste si jimi tedy určitě neozdobili.
Co je tedy správná odpověď?
Všechny tři mísy obsahují něco jedovatého. Jestliže jste označili jen muchomůrky, bylo to špatně. Semena skočce se nedají moc rozeznat, ale v tomto případě jste měli říct "Nevím", "Nejsem si jistý", "Nemohu posoudit". Ono totiž přiznat, že něco nevím, je také znak vysoké inteligence. A jak vidíte, někdy vám to dokonce může zachránit život.
Zdroje: jagranjosh.com, living.iprima.cz, healthline.com