Toto pečivo má dokonce staletou historii. Pojďme se na ni podívat.
Co je burek a jaká je jeho historie?
Jeho historie sahá hluboko, nejspíše již do 15. – 16. století. Je spjata s dobou Osmanské říše a pravděpodobně byl vyvinut v oblasti, kde se dnes rozkládá Turecko. Odtud se rozšířil do mnoha dalších zemí, především na Balkán.
Jedná se o pečivo, které může být buďto pečené nebo smažené. Je vyrobeno z tenkého taženého těsta (známého také jako filo nebo yufka). Těsto je tak tenké a křehké, že se při kousnutí může snadno rozpadnout na jazyku.
Burek bývá zpravidla plněný sýrem a mletým masem. Pokud ovšem po požití této smažené pochutiny chcete získat alespoň zdání zdravého stravování, určitě vás potěší, že existuje i burek zeleninový. Jeho povrch může také být posypaný sezamovými semínky.
Balkánská kuchyně. Jaký je její vliv na Českou gastronomii?
Abychom se orientovali, je důležité říci, že mezi Balkánské státy nepatří jenom Řecko a evropská část Turecka, ale také Bulharsko, Albánie, Rumunsko a další. Všechny tyto země se navzájem inspirovaly a ovlivňovaly v mnoha ohledech a mezi ně určitě patřila i kuchyně.
Ta se dneska vyznačuje zejména zeleninou a grilovaným masem. Na rozdíl od jiných zemí zde ovšem najdete méně vepřového. Balkánci ve svých kuchyních používají spíše jehněčí nebo drůbeží maso. Své čestné místo si zde najdou také čerstvé bylinky a koření, jako jsou třeba tymián, šalvěj, bazalka, oregano, sladká paprika a další. Jídlo tak získá nejen lepší chuť, ale také úžasnou aromatickou vůni.
Ovšem ne všude je kuchyně tak bohatá. Zpravidla platí, že ve vnitrozemí je spíše chudá a obyčejnější, kdežto na pobřeží bývá bohatější. Mohou za to i ony byliny, jelikož spousta z nich divoce roste právě zde.
Balkánci nicméně nevaří jen pro to, aby jedli. V jejich kultuře je velice důležitá pohostinnost. Když čekají ohlášené hosty, jídlo pro ně mnohdy připravují až několik dní předem. Společné stolování zde hraje důležitou roli a když na něj přijde čas, jedná se často o kompletní menu. To tedy zahrnuje předkrm, dezert a vše mezi tím.
A jak balkánská kuchyně ovlivňuje naši gastronomii? Máme něco společného? Samozřejmě z ní přebíráme recepty, ale kromě toho, máme i jiné společné rysy. V Česku často podáváme našim hostům různé salámy, oříšky, sýry, či sušenou šunku. Zatímco my, to vnímáme jako malé občerstvení, na Balkáně to slouží jako hlavní předkrm, který má dotyčného navnadit na další jídlo.
Společnou řeč najdeme také co se týče alkoholu. Podobně jako v České republice, ani v balkánských zemích není ojedinělé pálení alkoholu. Jejich tradiční pálenka se jmenuje rakije a stejně jako u nás, je její hlavní ingrediencí ovoce (švestky, meruňky nebo trochu exotičtější fíky).

Která jídla z balkánské kuchyně známe?
Jednou z pochoutek, která začíná být známější také u nás, je pljeskavica. Svým vzhledem trochu připomíná hamburger a jedná se o mleté grilované maso, které je podávané v kulatém pečivu a doplněné zeleninou. Často se jedná o rajčata, nastrouhané zelí nebo cibuli.
Co se týče sladkého, oblíbená je baklava, halva, či národní srbský dezert gibanica.

Známým je i balkánský salát, který má dlouhou tradici a běžně se podává při popíjení již zmiňované rakije. Mezi jeho ingredience patří rajčata, paprika, cibule, balkánský sýr, olivový olej, sůl a černý pepř. Nesmíte zapomenout ani na majonézu, která může být nahrazena zdravějším, bílým jogurtem. Příprava tohoto salátu není nijak složitá a pokud máte zájem vyzkoušet si tradiční balkánskou chuť, můžete si ho hravě připravit i doma.
Zdroje: wikipedie.org, jachcinaplaz.cz, caterings.cz