Život cestovatele

1. 10. 2025

Aneta Svobodová

Česká republika

Po tomto předraženém českém jídle se cizinci mohou utlouct. Nikde ve světě ho neumí ani napodobit

Trdelník se zmrzlinou

Zdroj: Shutterstock

Když dorazí do České republiky turisté, mohou si pochutnat na spoustě zajímavých jídel, na která jsou Češi náležitě pyšní. Jenže když cizinci přijedou do Prahy, ze všeho nejdříve ochutnávají dezert, který se často mylně označuje za staročeský. Ve skutečnosti jde spíš o marketing než národní pochoutku. To ale lidem nevadí a dál se vesele cpou touto předraženou dobrotou plnou cukru.

V Česku máme spoustu úžasných jídel, které se u nás připravují už od nepaměti. Patří mezi ně například svíčková na smetaně, pečená kachna, guláš česnečka či bramboračka a samozřejmě i štrúdl, koláče, buchtičky se šodó či vánočka. Většinu z nich ale turisté neznají. Naše česká jídla ochutnají jen tehdy, když zamíří do restaurace. Ale pokud prochází kolem pouličních stánků, nemohou minout voňavý trdelník.

Trdelník výroba
Lidem se líbí, jak se trdelník vyrábí, lákavá je ale hlavně jeho vůně. Foto: Shutterstock

Tradiční česká pochoutka, kterou Češi milují? Ale kdepak

Když se projdete centrem Prahy, nebudete se stačit divit, co ochutnávají téměř všichni cizinci, kteří si klidně i vystojí dlouhou frontu, jen aby ochutnali tu typicky českou pochoutku. Trdelník. Téměř nikdo ale neví, že trdelník vůbec není česká pochoutka, a už vůbec ne tradiční staročeská. Pochází totiž z Rumunska, odkud se postupně dostal k nám. V Česku se trdelník začal připravovat zhruba v 17. století, kdy sem přinesli recept přistěhovalci. Přesto si turisté pochutnávají na dobrotě, jejíž cena se může vyšplhat i 200 korun. A jelikož je trdelník tak oblíbený, mnozí Češi jeho recept jednoduše přijali za svůj. A tak je možné, že ho umíme připravovat natolik dobře, že ho ve světě nikdo nedokáže napodobit.

Turisté sice neví, že trdelník není původně český, ale je jim to úplně jedno. Považují ho za českou pochoutku a dávají si ho plněný zmrzlinou, s čokoládou či s různými posypkami. Čím více si toho v trdelníku dopřejete, tím dražší ve výsledku je. A v centru Prahy může cena tohoto kusu upečeného těsta činit i více než dvě stovky. Na trzích se objevuje už od roku 2002, kdy se stal ohromným hitem. Lidé si ho zamilovali a dávali si horký trdelník snad na každém jarmarku. A jeho popularita neklesá ani dnes – právě naopak. Je ještě oblíbenější.

Trdelník se zmrzlinou
Trdelník se během let ohromně změnil. Foto: Shutterstock

Lidem se líbí, jak se trdelník připravuje

Trdelník je zajímavý nejen pro svou chuť, ale kupodivu také pro zajímavý způsob přípravy, který mohou lidé sledovat přímo u stánku. Připravuje se tak, že se těsto namotá na válec, který se otáčí poblíž žhavých uhlíků. To nepochybně přitáhne pozornost mnoha lidí. Tím největším lákadlem je ale pravděpodobně jeho cukrovo-skořicová vůně, která se line celými ulicemi.

Po roce 2015 se začal trdelník prodávat i ve vylepšených verzích. Objevily se příchutě jako vanilková, ořechová, kokosová, kakaová, malinová či borůvková a nechybí ani příchuť s populárními Lotus sušenkami. A jelikož se všechny z nich staly rychle žádanými, prodejci začali rychle vymýšlet i další způsoby, jak by trdelník mohli vylepšit. Dnes už tak lze koupit i trdelník plněný čokoládou, různými krémy i zmrzlinou. Nechybí nejrůznější posypky a polevy, které z této původně staré receptury činí moderní kalorickou bombu. Dnešní trdelník už tedy má jen pramálo společného s tím, kterým původně býval – ve finále ani tolik nezáleží na tom, jestli je trdelník původně český, rumunský nebo maďarský. Dnes už se jedná hlavně o marketingové lákadlo a zaručený způsob, jak přitáhnout davy mlsných zákazníků.

Zdroje: Medium.seznam.cz, QAP.cz, School Press Club

Kam dál

Předchozí

Následující