Život cestovatele

12. 8. 2025

Michaela Hanelová

Česká republika

Tohle byla naše dětská pochoutka. Cizincům se při pohledu zvedá žaludek a nechápou, jak to můžeme jíst

Každý z nás má oblíbený pokrm z dětství. Ať už je to krupicová kaše, bramborová kaše nebo smažený sýr, každý si najde to své. Jenže cizinci nechápou, jak něco takového můžeme jíst, protože většina z nich naše místní pokrmy nezná.

Foto: Shutterstock

Kdysi nám k radosti stačilo opravdu málo. Jakmile se z kuchyně začala linout ta známá, hřejivá vůně, věděli jsme, že se něco chystá. Sedli jsme ke stolu s úsměvem a těšili se na oběd, který jsme milovali bez ohledu na to, že dnes na něj někteří pohlížejí s rozpaky. Měl v sobě totiž něco, co moderní pokrmy často postrádají. Opravdovou radost a jednoduché štěstí, které se šířilo od prvního sousta až po prázdný talíř.

Každý národ má svůj pokrm, na který nedá dopustit. Někdy může působit pro cizince zvláštně nebo až nepochopitelně, ale vždy odráží zvyky a prostředí, ve kterém jsme vyrostli. V Česku se tímto národním paradoxem stal recept, který by v Itálii nejspíš způsobil gastronomické pozdvižení. U nás ale vyvolává úsměv a nostalgii.

Český unikát, který svět nechápe

Zatímco v jiných zemích jsou těstoviny neodmyslitelným základem slaných omáček a sofistikovaných receptů, u nás je dokážeme proměnit v sladký poklad. A to nejen my Češi – podobnou zálibu mají i Slováci, Maďaři či Poláci. Nudle s mákem nebo se strouhankou nejsou nouzovým řešením, ale oblíbeným jídlem, které patří k dětství. Byly odměnou po škole, rychlou svačinou po návratu z výletu, ale i sladkým povzbuzením za dobrou známku. Nepotřebovaly se shánět drahé suroviny.

Milovali jsme to celé dětství. Zahraniční hosté od toho utíkají s odporem. Foto: Shutterstock

Stačilo to, co bylo doma po ruce. Česká republika patří mezi největší konzumenty máku na světě. Podle statistik každý z nás sní více než kilogram ročně. Většina evropských zemí ho zná spíš jako dekoraci na zahradě nebo drobnou ingredienci do pečiva. V některých státech je jeho použití dokonce regulováno kvůli obsahu alkaloidů. Proto jsou pro zahraniční hosty makové nudle nejen chuťovým, ale i kulturním překvapením.

Když mák doma chyběl, nahradila ho strouhanka. Opečená na másle nebo sádle, posypaná cukrem a smíchaná s těstovinami, vytvořila jednoduchý, ale voňavý a křupavý pokrm. Ten voněl po domově a uměl zasytit i potěšit. I dnes se na něj dá narazit v některých školních jídelnách nebo retro restauracích, které si zakládají na tradiční kuchyni.

Mák, který ostatní nechápou a ohrnují nos

Odborníci připouštějí, že sladké hlavní chody nejsou z pohledu výživy ideální. Často jim chybí bílkoviny i zelenina. Přesto jako občasná vzpomínka na dětství nebo rychlá večeře nejsou na škodu. Navíc se dají připravit odlehčené varianty, s menším množstvím cukru, doplněné tvarohem nebo rostlinnými alternativami.

Naše dětské mlsání. Cizinci nechápou, jak to můžeme dobrovolně jíst. Foto: Shutterstock

Zahraniční turisté mají na tuto specialitu různé názory. Někteří ji v recenzích označují za „nejpodivnější jídlo svého života“, jiní naopak přiznávají, že je chuť máku mile překvapila. Stačí prý odhodit předsudky a nechat se unést nezvyklou kombinací. Pro nás je to samozřejmost, pro cizince zážitek, který si zapamatují.

Na stránce Cook Like Czechs se objevil i upřímný komentář, který vystihuje názory ostatních. „Tohle je jedno z mála českých jídel, která opravdu nemám rád. Sladké nudle s mákem? Ne, děkuji.“ Sladké nudle nejsou jen o jídle. Jsou o atmosféře – o prázdninách u babičky, o rychlé večeři po tréninku, o pátečním obědě ve školní jídelně. Možná by neobstály v michelinské restauraci, ale v našich srdcích mají své pevné místo. A i když se turisté při jejich pohledu tváří zmateně, my víme, že na tom není nic zvláštního. Někdy prostě stačí uvařit si misku sladkých nudlí a připomenout si, jak chutná jednoduché, opravdové potěšení.

Kam dál

Předchozí