Život cestovatele

23. 9. 2025

Aneta Svobodová

Česká republika

Lékaři varují: Bez tepelného zpracování tato zelenina funguje v těle jako prudký jed. Češi to nevědí a dávají ji dětem

Žena sype do misky fazole

Zdroj: Shutterstock

I zcela nezávadná potravina, která se jinak považuje za zdravou, se může v některých případech snadno změnit v toxickou. Mohou za to chemické procesy, které se nejčastěji změní tepelnou úpravou. Potíž nastává v případě, kdy to lidé netuší a mohou se tak poměrně snadno otrávit.

Nejspíš už jste párkrát slyšeli, že se někdo otrávil bramborami, cuketou nebo třeba nezralým ovocem. Možná, že vám to nedávalo žádný smysl, ale ve skutečnosti je to docela jednoduché. Rostliny přirozeně obsahují v nezralém stavu toxické chemické látky, díky kterým se chrání před škůdci. Mezi tyto látky patří například lektiny, alkaloidy, glykoalkaloidy, saponiny a další toxiny. Jsou to evolučně vyvinuté obranné mechanismy, které je chrání před škůdci, savci a patogeny.

Různé druhy luštěnin
Luštěniny by se měly vždy uvařit, jíst je syrové nebo pouze namočené není vhodné. Foto: Shutterstock

Stačí jedna chyba a člověk se může otrávit

Když člověk konzumuje zeleninu, ovoce nebo luštěniny správným způsobem, nic se mu nestane a může z těchto přírodních potravin čerpat obrovské množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Pokud je ale sníte v nezralém nebo tepelně neupraveném stavu, mohou vám chemické látky v nich obsažené způsobit velmi nepříjemné potíže, které jsou v některých případech natolik nepříjemné, že lidé končí i v nemocnicích. Je přitom tak snadné se komplikacím vyhnout.

A potíž je v tom, že Češi často netuší, že se problém týká také luštěnin. A někteří lidé je jedí i syrové, případně předem namočené, ale přesto syrové. Vůbec si přitom neuvědomují, že fazole i další luštěniny obsahují toxický lektin. Ano, lidé mají v některých případech zvláštní choutky, když jde o jídlo, ale v tomto případě by se vždy mělo dbát na pečlivou tepelnou úpravu. Rozhodně nikdy nepodávejte syrové fazole sobě ani dětem.

Pokud to uděláte, brzy poznáte, že jste udělali velkou chybu. Vaše tělo vám dá vědět, že jste se otrávili. Projevuje se to například nevolností a zvracením, silnou bolestí břicha a opakovanými průjmy, během kterých člověk ztratí velké množství tekutin. Jako první pomoc můžete využít aktivní uhlí, ale je možné, že bude potřeba zásah lékaře. V některých případech (u dětí, lidí s oslabenou imunitou a u těch, kteří snědli velké množství nezralé potraviny) může být nutná i hospitalizace.

Nezralá rajčata
Nezralá zelenina obsahuje toxické látky, výjimkou nejsou ani rajčata. Foto: Shutterstock

Na jaké potraviny byste si měli dát v nezralém stavu pozor

Kromě fazolí a luštěnin existuje celá řada potravin, které jsou v nezralém stavu toxické. Pro své negativní účinky jsou známy také nezralé brambory a lilek, obsahující glykoalkaloidy (např. solanin). Z těch vás může po požití pořádně bolet břicho. Dále se to může týkat i nezralého ovoce - třeba nezralé marakuji, která může (u některých druhů) obsahovat kyanogenní glykosidy, které se mohou přeměnit na kyanid. Nezralé kešu oříšky pak obsahují toxickou látku zvanou urushiol, která v nezralém stavu působí jako silný alergen a je taktéž toxická. Některé druhy zeleniny, jako jsou například rajčata a mrkev, mohou obsahovat přírodní pesticidy (furanokumariny), které mají v syrovém stavu toxické účinky.

Z těchto důvodů si vždy vybírejte zralé a pečlivě tepelně upravené luštěniny i zeleninu. Pak by mělo být všechno v naprostém pořádku. Tímto způsobem se většina toxických látek spolehlivě zničí a vy tak můžete čerpat jen ty nejlepší benefity, které ovoce, zelenina i luštěniny nabízí.

Zdroje: Viscojis.cz, Stobklub.cz, Apetitonline.cz

Kam dál

Předchozí

Následující