Život cestovatele

16. 9. 2025

Jindřiška Janoušková

Česká republika

Vepřový řízek sesazen z trůnu: Češi opět propadli socialistické pochoutce za méně než 1/2 ceny

Studentský řízek

Zdroj: Shutterstock

Říkalo se mu jídlo studentů, protože bylo levné a rychle hotové. Na stole ho ale pravidelně mívaly ze stejných důvodů i celé rodiny. V dnešní době Češi tuto socialistickou pochoutku v zájmu úspor opět oprašují. Tipnete si, o čem je řeč?

Sehnat pěkné libové maso na řízky byl za socialismu tvrdý oříšek. Plánované hospodářství plnilo pětiletky jen v oslavných novinových článcích, zatímco regály v obchodech byly poloprázdné a na nedostatkové zboží se stály dlouhé fronty. Řízky z vepřového či kuřecího masa se staly svátečním jídlem, na které se rodiny těšily dlouhé týdny. Vynalézavé hospodyňky proto začaly servírovat řízky falešné.

Jak se Češi záhy přesvědčili, v trojobalu se dá obalit téměř cokoli. Houby přinesené z lesa, květy černého bezu, nebo dokonce i plátek chleba. A také se dají obalit kolečka gothaje – oblíbeného salámu, který se stal základem pro takzvaný studentský řízek.

Jak poznáte kvalitní gothaj

Gothaj pochází z německého města Gotha, odkud ho v 19. století přivezli do Čech řezničtí tovaryši. Zdomácněl u nás natolik, že ho dnes považujeme za tradiční český výrobek. Původně šlo o velmi tučný salám, do něhož se mixovalo tučné maso společně s vydatnou dávkou sádla. V dnešní době však živočišné složky doplňují i chemické náhražky, a tak můžete narazit na různé laciné salámy, které viděly skutečné maso jen z rychlíku a gothaji se pouze podobají.

plátky salámu godhaj
Gothaj se stal základem studentského řízku. Zdroj: Commons / CC BY-SA 4.0 / Jiří Zelenka

Pokud vám záleží na kvalitě, podle řezníků byste se měli dívat v první řadě na složení. Gothaj má obsahovat ideálně kolem 70 % masa, zbytek by mělo tvořit sádlo a koření. Kvalitní výrobek nic víc nepotřebuje. Na řezu má mít salám pružnou a soudržnou konzistenci a růžovou barvu s nepravidelně rozloženými bílými kousky sádla o velikosti do 8 mm. Hodně napoví i vůně – chemický odér odradí už na první přivonění.

Studentský řízek – základní recept

Pokud jste sehnali kvalitní gothaj, můžete si studentský řízek usmažit a připomenout si chuť vašeho mládí. Klasický recept je jednoduchý:

  • Gothaj nakrájejte na plátky silné asi 1 cm.
  • Rozšlehejte dvě vejce a za stálého míchání do nich přisypávejte hladkou mouku, až vznikne jemné těstíčko. Osolte a opepřete.
  • Kolečka salámu obalte v těstíčku a osmažte na oleji dozlatova.

Studentské řízky se tradičně podávaly s bramborovou kaší a kyselou okurkou, ale někdo je měl rád i jen tak s chlebem.

Tipy na obměnu: Těstíčko můžete ozvláštnit tím, že do něho vmícháte strouhaný tvrdý sýr, lisovaný česnek nebo bylinky. Velice oblíbenou verzí je těstíčko pivní – gothaj se díky vysokému obsahu tuku podobá špekáčku, a tak se s pivem dobře doplňuje. Pivní těstíčko umícháte ze 2 vajec, hladké mouky a 100 ml piva. Opět do něj můžete přidat sýr a dochutit ho solí a pepřem.

View post on Instagram
 

Je studentský řízek skutečně levnější?

Otázka je, zda vám obalovaný gothaj opravdu ušetří peněženku i v dnešní době. Když se totiž podíváte na ceny, kvalitní gothaj vás dnes může vyjít až na 200 Kč za kilogram, což je cena, kterou běžně zaplatíte i za kuřecí prsní řízky. A není to tím, že gothaj od dob socialismu tak děsně podražil – v roce 1989 se sice prodával za 32 Kčs/kg, ale medián mzdy v naší zemi od té doby vzrostl ze zhruba 3000 Kčs na 40 000 Kč, takže ačkoli gothaj podražil sedmkrát, zákazníci dnes vydělávají třináctkrát více než tehdy.

Cena gothaje tedy v poměru k platům nijak nestoupla, oblíbený salám je naopak levnější i v jeho kvalitní verzi. A rozhodně se nedá říct, že je "gothaj už tak drahý jako kuře". Je to přesně naopak – kuřecí prsíčka jsou dnes tak levná a dostupná jako gothaj. Dneska prostě zajdete do nejbližšího supermarketu a koupíte si maso na řízky, kdykoli se vám zamane. To jste za socialismu nemohli, a proto jste jedli ten gothaj.

Studentský řízek už zkrátka není znouzecností, ale spíš vzpomínkou na staré časy. Občas není na škodu si ho z nostalgie usmažit, nicméně rozhodně nejde o lahůdku, kterou bychom museli mít na stole každý druhý den.

Zdroje: toprecepty.cz, tn.nova.cz, apetitonline.cz

Kam dál

Předchozí

Následující