Češi jsou národem pivařů. Tento zlatavý nápoj je u nás dokonce tak moc oblíbený, že naše země obsazuje pravidelně na žebříčku zemí s největší spotřebou piva na osobu první příčku. Podle statistik připadá na jednoho Čecha ročně neuvěřitelných 128 litrů piva.
Pivo si zkrátka vychutnáváme ve kterémkoliv ročním období. Spousta lidí se však shodne na tom, že vůbec nejlépe chutná v létě, kdy přináší dokonalé osvěžení. Musí být ale správně načepované.
Celá hospoda lehla smíchy
Toho se ovšem nedočkal jeden muž, který se rozhodl, že naplno využije poslední letní dny a vyrazí na procházku do přírody. Během toho se zastavil v nedaleké hospodě se zahrádkou, usadil se a objednal si pivo. Když mu ale pak přistálo na stole, nestačil se divit.
"To, co mi číšník donesl, nemělo s pivem skoro nic společného. Sklenice byla z větší části plná pěny a jen na dně bylo trochu piva. Já si objednal klasickou hladinku, ne šnyt," vyprávěl pan Karel z Plzeňska. "A v úžasu jsem nebyl jen já, ale i všichni další hosté, kteří to viděli. Spousta z nich, když spatřila pivo, které jsem obdržel, dostala záchvat smíchu," dodal ještě.
Pan Karel následně pivo samozřejmě vrátil, majitel hospody, který tam zrovna byl také, se omluvil a uvedl, že mají na výčepu zrovna nováčka, jenž se učí. Pak hostovi nové pivo sám načepoval.

Nebojte se pivo vrátit
Když je ve sklenici více pěny než piva, je to vždycky problém a pravděpodobně každý se ozve. Na to má pochopitelně nárok. Častokrát se ale stává, že rozdíl není tak zas velký, a i když hladina piva nedosahuje přímo k rysce, málokdo se rozhodne pivo reklamovat. I v tomto případě je ale namístě se ozvat.
Mějte na paměti, že je zcela v pořádku dostat pivo, jehož hladina nedosahuje rysky. Pivo totiž do několika minut po načepování „dojde”. Ne ale o 5 centimetrů. Ani o 3. Obecně se uvádí, že pivo "dojde" maximálně o 1 centimetr. Jestliže tedy pěna sahá podstatně níže pod rysku, v žádném případě se neostýchejte obsluhu oslovit a na nesrovnalost poukázat. A nenechte se odbýt. Máte nárok na to, za co jste zaplatili.
Správně natočené pivo
Jak ale tedy vůbec poznat správně načepované pivo? Zaměřit byste se měli hned na několik faktorů. V první řadě na již zmíněnou pěnu. Ta by měla být hustá a tvořená z malinkatých bublinek. V ideálním případě začíná pěna až nad ryskou sklenice. Jak už je napsáno výše, maximálně by měla sahat 1 centimetr pod rysku. Je-li ještě níž, už jste na své objednávce šizeni.
Dále by mezi malými bublinkami neměly být velké bubliny. Kromě toho správně vytvořená pěna padá velmi pomalu a během upíjení piva zanechává na sklenici kroužky.

Samotné kroužky ale nejsou jen ukazatelem toho, že je dobře udělaná pěna, ale také toho, že je perfektně čistá sklenice, z níž pivo pijete. To si můžete ověřit i jinak. Když vám pivo donesou na stůl, podívejte se, zda se na sklenici tvoří větší bublinky. Pakliže ano, sklenice není čistá. V čisté sklenici sice vidíte v pivě tančit bublinky, žádné z nich ale neulpívají na jejích stěnách.
Zda pivo čepuje profesionál, nebo amatér, si pak můžete sami zkontrolovat, když například sedíte na baru a vidíte výčepnímu pod ruce. Správně se totiž čepuje pivo následujícím způsobem. Nejdříve se na dně sklenice vytvoří malé množství pěny a posléze se pod úhlem 45 stupňů do sklenice začne čepovat pivo. Díky tomu bude pěna skutečně bohatá a dokonale hustá.
Zdroje: prozeny.cz, jidloaradost.ambi.cz, novinky.cz