Život cestovatele

25. 9. 2025

Petra Mesteková

Česká republika

První pomoc při otravě houbami: Ihned musíte udělat jednu věc. Šance na přežití se zvyšuje mnohonásobně, ale většinu lidí to nenapadne

smaženice z hub

Zdroj: Shutterstock

Houbařská sezona startuje! Nese to s sebou bohužel i riziko otravy. Navzdory tomu, že jsou Češi národem nadšených houbařů, většina z nich nezná zásady první pomoci. Stačí přitom udělat jednu věc, a mnohonásobně se tak zvýší šance, že konzumace jedovaté houby neskončí fatálně.

Otravy houbami představují závažnou hrozbu pro zdraví a život. V České republice je každoročně evidováno stovky případů intoxikace. Přibližně 1 až 3 lidé těmto otravám podlehnou.

Klíčová je správná a okamžitá první pomoc. Na jeden jednoduchý krok, který zachraňuje životy, přitom řada lidí vůbec nepomyslí.

muž zvrací do záchodu
Na otravu houbami upozorňuje intenzivní bolest břicha a zvracení. Zdroj: Shutterstock

Otázka života a smrti

Může se to stát i nejzkušenějším houbařům. Z lesa jste si přinesli úlovek, který jste na pánvi proměnili ve vynikající smaženici. Najednou však pociťujete silné bolesti břicha a je vám na zvracení. Mnoho lidí se v takové situaci snaží potlačit zvracení nebo si lehnou v naději, že potíže odezní.

V případě, že máte podezření na otravu, nejdůležitější věcí, kterou musíte okamžitě udělat, je vyvolat zvracení. Část zvratků navíc uchovejte. Tento krok může rozhodnout o vašem životě nebo smrti. Zvratky totiž obsahují zbytky jedovatých hub a jejich toxikologická analýza pomáhá lékařům určit přesný druh otravy, a zvolit tak nejúčinnější léčbu.

Je však třeba doplnit, že analýza žaludečního obsahu má význam pouze v počáteční fázi intoxikace, dokud se toxické látky ještě nevstřebaly do krve.

Jak postupovat při podezření na otravu

Okamžitě volejte záchrannou službu na číslo 155. Ať už jste postiženou osobou vy nebo váš příbuzný, operátora bude zajímat věk a váha, množství snědených hub, kdy ke konzumaci došlo a jaké jsou příznaky. Pokud je otrávený jedinec při vědomí a spolupracuje, vyvolejte zvracení.

Nejjednodušší metodou je zavedení prstů do krku. Funguje také teplý roztok se solí, kdy jednu čajovou lžičku soli smícháte s 250 mililitry vody. Část zvratků uschovejte, k rozboru stačí pouhých 50 mililitrů.

Po vyvolání zvracení podejte aktivní uhlí, naráz klidně i deset rozdrcených tablet. Zajistěte také zbytky hub nebo pokrmu, ze kterého se postižený otrávil.

Babské rady, které vám mohou přitížit

Zapomeňte na babské rady doporučující mléko nebo alkohol. Tyto látky mohou celou situaci naopak zhoršit, protože napomáhají vstřebávání jedů do organismu. Rovněž se vyhněte lékům, které zpomalují průchod trávicím traktem.

Zrádná muchomůrka zelená

Mezi nejzrádnější otravy patří ty způsobené muchomůrkou zelenou. První fáze, která může trvat až 12 hodin, je totiž bezpříznaková. Otrávený člověk se tak ráno může vzbudit bez jakýchkoliv zdravotních problémů a bez obav jít do práce či školy. Tam už ale mohou nastat prudké bolesti břicha, silné zvracení a průjmy. Ani po přežití této druhé fáze člověk nemá vyhráno. Otrava zanechává vážné následky na játrech a ledvinách. Úmrtnost je až 80 procent, u dětí se toto číslo ještě několikanásobně zvyšuje.

muchomůrka zelená
Otrava muchomůrkou zelenou se projevuje až po několika hodinách. Zdroj: Shutterstock

Prevence je nejlepší ochranou

  • Sbírejte pouze houby, které bezpečně znáte. Pokud si nejste jistí, houbu raději nechte v lese.
  • Neochutnávejte syrové houby před dětmi a pečlivě děti hlídejte. Zapomeňte na to, že byste jedlost hub zjišťovali pomocí chuti. Nejenom že si můžete přivodit zdravotní potíže, ale navíc to po vás mohou opakovat i vaše děti.
  • Houby správně skladujte a tepelně upravujte. I jedlé houby mohou vyvolat zdravotní trable, pokud nejsou dostatečně zpracovány nebo jsou uchovávány v nevhodných podmínkách.
  • Pro účely identifikace si houby před konzumací vyfoťte. V případě otravy fotografie výrazně usnadní práci lékařům.

Zdroje: iROZHLAS, Wikipedia, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK Praha, iDNES.cz

Kam dál

Předchozí

Následující