Život cestovatele

11. 12. 2025

Michaela Pišanová

Česká republika

Jak správně vybrat vánoční stromeček: Zapomeňte na smrk, letos je trendem něco mnohem hezčího

Vánoční stromeček by měl být král

Zdroj: Shutterstock

Vánoce jsou za dveřmi, což je vidět v českých obývacích i u prodejů vánočních stromků. Ačkoli je smrček symbolem našeho dětství, v obýváku umí zanechat neplechu v podobě hromady jehličí už po pár dnech. Jestli si letos chcete užít skutečnou parádu, máme pro vás tip.

Pokud si chcete užívat vánoční stromeček aspoň do Třech králů, smrk ztepilý není zrovna chytrou volbou, a to i přes příznivou cenu. Smrk má rád chladné a vlhké počasí. Když se octne ve vytápěném obýváku, rychle opadává – je to prostě jeho obranný mechanismus. Určité problémy však mají i jiné stromky.

Třeba taková jedle kavkazská vám neopadá ani po měsíci, ale má velký nedostatek. Prostě nevoní. Někteří lidé navíc vnímají její přednosti jako nedostatky, protože je příliš souměrná a někdy může působit, jako by byla umělá.

Jedle kavkazská je odolná, ale vypadá uměle a nevoní.
Jedle kavkazská je odolná, ale vypadá uměle a nevoní. Zdroj: Shutterstock

Poznejte jedli vznešenou

Co, že je ten letošní trend, který je podle titulku „mnohem hezčí“? Jedle vznešená! Je to vlastně takový šlechtic mezi jehličnany.

Jedle vznešená (nebo také sličná) má stříbřitě modrý nádech a jehličí, které se stáčí směrem vzhůru. Větve jí rostou v krásných liniích, ale má mezery. Stromek tak nepůsobí jako zelená zeď. Je to tak skvělá volba i pro větší a výraznější ozdoby, které na něm vyniknou.

Jedle vznešená je nádherný strom, který vás překvapí svou vůní
Jedle vznešená je nádherný strom, který vás překvapí svou vůní. Zdroj: Shutterstock

Na rozdíl od své kavkazské příbuzné navíc jedle vznešená krásně voní. Její vůně je pak specifická, protože vám připomene nejen les, ale i citrusy, a to celé podtrhuje pryskyřice.

A to nejlepší? Tenhle strom vydrží v teple týdny (podobně jako jedle kavkazská), ale vypadá o dost luxusněji.

Samozřejmě, je to něco za něco. Její pěstování je náročné, takže si za ni připlatíte (ceny začínají výše než u běžných jedlí), a v hobby marketech ji často nenajdete. Pokud si ji chcete pořídit, vyrazte spíše k lokálním pěstitelům nebo do specializovaných zahradnictví.

Jak poznat, zda je stromek čerstvý a vydrží nejen do Štědrého dne?

Ještě než vyrazíte pro stromeček, měli byste vědět, jak poznat ten čerstvý. Ať už jste se rozhodli pro jedli vznešenou nebo kavkazskou, zkuste test ohybem. Jak na to? Zcela jednoduše stačí si vzít jeden kousek jehličí a zkusit jej ohnout do U. Pokud praskne jako čerstvá mrkev, je stromek plný mízy a v kondici. Berte ho. Naopak pokud se jehličí příliš ohýbá, znamená to, že je strom dehydrovaný nebo dlouho uříznutý a v teple domova si svůj krásný vzhled zachová spíše krátce.

Druhým vodítkem pro výběr krásného a zdravého stromku je váha. Potěžkejte si ho. Pokud je stromek na svou velikost podezřele lehký, znamená to, že už se z něj vypařila většina vody.

Kam vyrazit pro vánoční stromek?

Pokud je pro vás důležité si pohlídat rozpočet, můžete pro stromky vyrazit do hobby marketů. Právě tady totiž seženete poměrně slušné stromky, a to v pohodě i do pětistovky. Jen pozor na to, že řada těchto stromů byla kácena již v říjnu.

Jestli hledáte krásný stromek, který bude čerstvý zkuste ta zahradnictví nebo pěstitele. Stromeček uříznutý v prosinci v našich podmínkách prostě vydrží dýl. Možná vás to překvapí, ale i stromky už jsou oblíbený artikl v online prostředí. Jak to funguje? Prostě si podle fotek vyberete určitý kus, zaplatíte a pěstitel vám daný kus pošle.

Nezapomeňte, voda je základ ale ne vše!

Stromek si můžete koupit jakýkoli a kdekoli, pokud jej jen doma hodíte do stojanu bez další péče, tak jste ho vlastně zabili. Než dáte strom do vody, je nutné obnovit řez, protože původní řez již zaschnul a strom už nedokáže pít vodu. Kolik odřezat? Stačí 2-3 centimetry.

Další velmi častou chybou je frézování stromu, aby se vám vešel do stojanu. Právě pod kůrou totiž stromy vedou vodu. Takže když ji odstraníte, strom poměrně rychle uschne.

A teď k vodě, lidé říkají, že stromky zalévají, ale většina z nich je zalévá málo. Strom vypije v pohodě každý den i litr vody. Průšvih je, když voda ve stojanu dojde! To se prostě nesmí stát. Řez takto opět zaschne a ozdobený stromek asi ořezávat nebudete.

České dilema: Živý nebo umělý stromek?

Už roky se mezi lidmi řeší, zda je lepší živý nebo umělý strom a oblast ekologie je velmi diskutovaná. Jak se ukazuje, někteří lidé mají pocit, že koupí umělého stromku chrání lesy. Není to tak úplně pravda.

Živé vánoční stromky se pěstují na plantážích pro přesně daný účel. Už během růstu vyrábí kyslík a po Vánocích se zkompostují. Umělý stromek musíte používat alespoň 15 let, aby se vyrovnal uhlíkové stopě jednoho živého, a nakonec stejně skončí jako nerozložitelný plastový odpad.

Tak jak to bude letos s vánočním stromečkem u vás? Pokud budete mít živý, dáte přednost retro klasice, spolehlivé jedli kavkazské nebo vsadíte na „šlechtu“ mezi stromky?

Zdroj: bydleni.cz, ekolist.cz

Kam dál

Předchozí