Život cestovatele

18. 8. 2025

Aneta Svobodová

Česká republika

Ani svíčková, ani vepřo-knedlo. Cizinci v Česku propadli nejnezdravějšímu českému jídlu všech dob za pár korun

Česká jídla sice nepatří mezi ta nejzdravější, která jste kdy ochutnali, ale zato je spousta lidí přesvědčená, že jsou nejlepší. Naše tradiční pokrmy milují i cizinci v zahraničí, a mají jasného favorita. Vsadíme se, že této lahodné dobrotě neodoláte ani vy.

Shutterstock

Některým českým pokrmům by se dalo s klidem přezdívat kalorická bomba. Jsou kalorické a tučné, často kvůli obsahu sýra či smetany, často jsou navíc smažené, což skutečně není nic, co by chtěl mít ve svém jídelníčku zastánce zdravého životního stylu. Jenže právě to všechno činí naše národní jídla tak skvělými.

Spousta takových jídel sice ani nepochází z naší země, ale šikovní a vynalézaví Češi si je dokázali upravit přesně tak, aby jim vyhovovaly. Díky specifické přípravě je pak považujeme za vlastní speciality.

Češi milují smažený sýr, ale nejsou jediní. I cizinci jej milují. Foto: Shutterstock

Rozplývá se na jazyku a málokdo mu odolá

I když je nezdravý a vaše zdraví nijak zvlášť nepodpoří, nikoho to nijak zvlášť nezajímá. Na mysli máme samozřejmě smažený sýr, který je známý pro svůj neodolatelný křupavý povrch a dokonale měkký a rozteklý vnitřek. Češi smažák zbožňují a jsou na něj náležitě pyšní. Originálně však údajně nepochází z Česka, jeho původ není zcela známý. Češi si jej ale natolik oblíbili, že jej považují za vlastní pochoutku. I proto jej cizinci, kteří zavítají do České republiky, zvědavě ochutnávají – a jsou z něj naprosto nadšení. Možná byste čekali, že vyzkouší svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo, ale tato jídla nemají ani zdaleka tak pozitivní ohlasy, jako starý dobrý smažák.

Smažený sýr je však považován za nezdravý. Může za to hlavně postup přípravy. Sýr (eidam, nebo hermelín) se obalí v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smaží se v oleji nebo sádle. Právě díky tomuto postupu je sýr chuťově perfektní, avšak plný nasycených tuků a kalorií, což může mít negativní vliv na zdraví srdce. Jako příloha se nejčastěji podávají hranolky s tatarkou nebo vařené brambory. Pokud ale běžně konzumujete zdravou stravu bohatou na živiny, pak vám rozhodně neuškodí, když si na smaženém sýru občas pochutnáte.

Mnozí cizinci smažený sýr neznají a je pro ně překvapením, jak dokonale chutná. Mnozí také oceňují, že je to vegetariánský pokrm, protože v Česku většina tradičních jídel obsahuje maso. “Přijel jsem do Prahy a kamarádka, která bydlí v Česku, mi řekla, že musím ochutnat smažený sýr. Přišlo mi to zvláštní, protože sýr samozřejmě znám a nepřipadá mi nějak zvlášť úžasný,” říká John, který přiletěl z Londýna. “Ale jakmile jsem to ochutnal, pochopil jsem, proč Češi svůj smažák tak milují. Je to dokonalé a myslím, že si ho budu připravovat i doma,” chválí John náš populární pokrm.

V diskuzích na sociálních sítích se pak mnoho zahraničních turistů shoduje, že správně připravený smažený sýr je to nejlepší, co u nás ochutnali. A klidně by se kvůli tomu do Česka vrátili.

Smažený sýr lze podávat s hranolky, bramborem nebo jen tak se zeleninou. Zdroj: Shutterstock

Pokud chcete, jde to i zdravěji

Někteří lidé smažený sýr zbožňují natolik, že si na něm pochutnávají poměrně často. Mají ale své osvědčené triky, díky kterým není tato pochoutka ani zdaleka tak kalorická a nezdravá, jak běžně bývá. A jak toho docílit? Jednoduše. Stačí se zaměřit na snížení obsahu tuku. Sýr můžete obalit v trojobalu, jemně postříkat olejem (doporučujeme olivový) a upéct v troubě nebo horkovzdušné fritéze.

Experimentovat můžete i v oblasti trojobalu – zkuste klasickou mouku vyměnit třeba za kukuřičnou. Pokud k hotovému pokrmu přidáte zeleninový salát, parádní oběd je na světě.

Zdroje: medium.seznam.cz, cesky.radio.cz, krkonossky.denik.cz

Kam dál

Předchozí