Burčák, částečně zkvašený mošt z hroznů, je podzimní specialitou střední Evropy. Kromě České republiky – zejména oblasti jižní Moravy – si ho pravidelně dopřávají také na Slovensku, v Německu a Rakousku. Skutečnost, že se jedná spíše o lokální záležitost, je i důvodem, proč v mnoha jazycích, včetně angličtiny, neexistuje pro tento nápoj slovo.
Jedná se o přechodnou fázi při výrobě vína, kdy se sladký hroznový mošt postupně přeměňuje na alkohol. Vychutnat si ho proto můžete pouze pár týdnů v roce.

Magická přeměna moštu ve vínu
Burčák je charakteristický tím, že na rozdíl od hotového vína stále "pracuje". Kvasinky v něm obsažené přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý, což vytváří typickou perlivou konzistenci. Kvalitní burčák obsahuje kolem 6 % alkoholu, tedy je prokvašena přesně polovina cukrů. Takový nápoj není ani příliš sladký, ani trpký. Optimální stav ale trvá velmi krátce – třicet minut až jednu hodinu.
Podle českého vinařského zákona se nápoj označený jako "burčák" smí prodávat pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu a musí být vyrobený výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných na území České republiky. Burčák ze zahraničních hroznů se musí označovat jako "zkvašený hroznový mošt".
Pitím burčáku ke zdraví
Nemůžeme opomenout ani zmínit plejádu zdravotních benefitů, kterými se burčák může chlubit. Díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B působí pozitivně na nervový systém a srdeční činnost. Antioxidanty, včetně resveratrolu, chrání buňky před volnými radikály a podporují kardiovaskulární zdraví. Vitamin C posiluje imunitní systém, zatímco minerály jako draslík, fosfor a hořčík přispívají k rovnováze elektrolytů. Kvasinky v burčáku mají rovněž probiotické účinky, které zlepšují trávení a podporují zdravou střevní mikroflóru.
Také u tohoto alkoholu je však třeba myslet na střídmé pití a nic nepřehánět. Burčák možná chutná jako šťáva, ale jeho nadměrná konzumace vám může přinést pořádnou "opičku", stejně jako jakýkoliv jiný alkoholický nápoj, a nezkušeným pijákům i průjem.
Kam za burčákem
Zatímco mnozí návštěvníci automaticky míří do Brna nebo Mikulova, existuje místo, které je podle mnoha rodilých Moravanů bezkonkurenčně nejlepší. Davy lidí se každoročně vydávají do Znojma na tamní historické vinobraní.
Město na levém břehu řeky Dyje se proměňuje ve velkolepou oslavu (nejenom) vína. Vrátíte se do doby, kdy tudy projížděl český král Jan Lucemburský. Dobovou atmosféru dotváří kostýmový průvod s více než 500 účinkujícími, rytířské turnaje, středověká tržiště a další historická představení.
Kouzlo starých mázhausů
Během vinobraní se otevírají dvorní trakty městských domů mázhausy, útulné prostory, kde si můžete vychutnat nejen kvalitní burčák přímo od místních vinařů, ale také nahlédnout do tradičních vinných sklepů. Nechybí ani vinný trh a scéna vinařů VOC Znojmo (zkratka pro Vína originální certifikace, označující první apelační systém pro vína v České republice, který vznikl ve Znojemské vinařské podoblasti), takže si můžete být jisti kvalitou nabízených nápojů.
To všechno doplňují koncerty hudebních hvězd. Letos to byla například Ewa Farna, David Koller, IMT Smile či Wohnout.

Za rok na viděnou
Akce se koná tradičně druhý zářijový víkend. Letošní jubilejní 40. ročník proběhl 13. až 15. září. Už teď se ale organizátoři připravují na další rok. Do diářů si zapište datum 11. až 13. září 2026.
"Davy poddaných budou na Znojemském historickém vinobraní opět vítat vznešeného panovníka krále Jana Lucemburského, oslavovat jiskřivé víno, lahodný burčák a veselit se při hudbě v ulicích a mázhausech. Přijeďte prožít jedinečnou historickou slavnost, která vás nenechá za celé tři dny konání vydechnout!" láká prodejce vstupenek.
Zdroje: Wikipedia, Znojemské vinobraní, kudyznudy.cz, VOC Znojmo, Moje zdraví, deník.cz