Cizinci často zírají nevěřícně na naše tradiční jídla, která se mohou zdát moc hutná nebo zvláštní. Přesto existují pokrmy, které je naprosto dostanou a po kterých mají dokonce boule za ušima. A právě jedno takové jídlo měl v oblibě i náš slavný prezident.
Tomáš Garrigue Masaryk, první prezident Československa, je neoddělitelně spjat s dějinami našeho národa. Méně známou, a přesto zajímavou stránkou jeho života je jeho vztah k jídlu. Věnoval pozornost nejen politice, ale i stolování, které bylo pro něj příjemným rituálem a spojnicí s domovem. Jaký pokrm si tak moc oblíbil a proč ho většina Čechů v současnosti jí v "ošizené" verzi?

Prezident miloval poctivé české dobroty
V době, kdy Masaryk působil a žil, bylo stolování jinak koncipováno než dnes. Nešlo jen o rychlou svačinu či něco, co se jí za pochodu. Jídlo sbližovalo lidi u stolu, kde si pochutnávali na tradičních jídlech z kvalitních surovin. Žádné polotovary, ale pokrmy, které hospodyně dělala opravdu s láskou a vervou.
Obědy i večeře trvaly často i přes hodinu a skládaly se z několika chodů. Neobešlo se to bez polévky, hlavního jídla, dezertu a také silné kávy. Masaryk měl k těmto zvykům hluboký respekt a rád dodržoval tradice své rodiny. Jeho manželka Charlotta, původem z Ameriky, si na českou kuchyni zvykala postupně. Masaryk preferoval jednoduchá česká jídla, která mu připomínala dětství a domácí prostředí, byla to svým způsobem pocta kuchyni jeho matky.
Co nikdy nemohl nechat na talíři?
Hlavní pozici mezi jeho oblíbenými pokrmy měly klasické švestkové knedlíky. Tento tradiční český moučník plněný švestkami a podávaný s mákem a strouhankou byl za Masarykových časů považován za sladkou tečku po hlavním chodu. Knedlíky se nejedly jako samostatný hlavní chod, ale jako zákusek ke kávě či k jinému pití po obědě.

Jak potvrzují svědectví, Masaryk miloval švestkové knedlíky sypané mákem, strouhankou a cukrem. Připomínaly mu rodinnou pohodu i tradiční českou kuchyni, kterou si vždy rád dopřál.
Zajímavé je, že dnes jsou švestkové knedlíky vnímány některými Čechy jako těžké či zastaralé jídlo, zatímco zahraniční návštěvníci si je vychutnávají a oceňují jejich chuť i kulinářskou hodnotu. Aktuálně si práci Češi ulehčují tvarohovým těstem, které je sice dobré, ale na bramborové knedlíky to prostě nemá.
Kromě knedlíků měl Masaryk také rád další domácí speciality. Často si dával bramborovou polévku s hříbky, halušky s bryndzou či candáta s majonézou. Jeho jídelníček byl celkově jednoduchý, bez zbytečných ozdob, a přitom plný chutí české země a její přírody. Pití alkoholu omezoval a spíše si vychutnával čaj nebo svěží ovocné nápoje.
Recept z dobové kuchařky
Pro ty, kteří by si rádi tuto dávnou chuť dnes připomněli, přinášíme recept na švestkové knedlíky v duchu Masarykovy doby, který je jednoduchý a dobře zvládnutelný i v moderní kuchyni.
Ingredience a postup
10 dkg másla utřeme v misce, přidáme 20 vařených, osolených a nastrouhaných brambor (ideálně den starých), 5 celých vajec, 3 žloutky a trochu smetany.
Vypracujeme hladké těsto a do něj vmícháme mouku. Na vále těsto rozválíme a nakrájíme na malé čtverečky. Na každý čtvereček položíme švestku, zabalíme ji a vytvoříme knedlíček. Knedlíčky vložíme do osolené vroucí vody a uvaříme.
Uvařené knedlíčky scedíme a přelijeme studenou vodou. Poté je přemístíme do hrnce s opečenou strouhankou a opatrně je v ní obalíme. Nakonec knedlíčky omastíme rozpuštěným máslem, posypeme mákem a případně moučkovým cukrem.
Ano, recept není dokonalý – kde je gramáž mouky a smetany? Nikde, jak to tak chodilo, babičky vařily od oka. A v tom bylo to kouzlo a dokonalost.
Švestkové knedlíky nejsou jen jídlem, ale nositelem tradice a příběhů, které nás spojují s minulostí. Vyzkoušejte si tento recept a připomeňte si chuť doby prvního prezidenta Československa.
Zdroje: ČT24, Zámek Hluboš