
Tradiční jídlo českých babiček dobylo Ameriku a vydělává miliony. Jak zkomolili jeho název, vás rozpláče smíchy
Byť se to možná na první pohled nezdá, česká kuchyně z části ovlivnila tu americkou. Ve Spojených státech, hlavně pak v Texasu, se lide mohou naprosto utlouct po oblíbeném druhu pečiva, které se u nás peče už odnepaměti.
Shutterstock
Říká se, že americká kuchyně jako taková vlastně ani neexistuje. Drtivá většina jejích pokrmů má totiž kořeny v Evropě a do Spojených států se dostala samozřejmě s přistěhovalci. Jednou takovou dobrotou je i druh slaného pečiva pocházejícího z Moravskoslezského kraje, kde se tradičně podává hlavně v období Velikonoc.
Velká pochoutka
Oním pečivem je známý český klobásník, tedy pečivo, které je plněné klobásou, jak už jeho název napovídá, nebo případně masovou směsí. Kdybyste si jej ale chtěli v Texasu dát, museli byste použít jiné slůvko. V tamních pekárnách jej totiž nenajdete jako klobásník, nýbrž jako klobasnek.
A nutno říct, že je v Texasu opravdu velmi populární a hovoří o něm i celá řada amerických kuchařek. Je ale pravdou, že se v něčem od toho českého přece jen liší. Zatímco totiž český klobásník na první pohled vypadá jako klasická kynutá buchta, ten americký je spíše podlouhlý a s přimhouřeným okem má tvar rohlíku.

Kousek historie
Klobásníky začali v Americe péct čeští imigranti na konci 19. století. A protože ve Spojených státech nebyly dostupné totožné klobásy jako v Česku, recept se trochu upravil a často se do klobásníků přidávaly například i obyčejné párky. Postupem času se stávaly čím dál tím populárnější. Vůbec nejvíce se ale proslavily ve chvíli, kdy byla v 80. letech založena společnost Kolache Factory, řetězec pekáren, který prodává, jak už asi z názvu tušíte, české pečivo.
Kromě klobásníků pak patří mezi velmi oblíbené druhy pečiva koláče, zejména ty tvarohové a povidlové. Ani ty ale nenajdete pod názvem koláče, ale „kolache”. Těch se pravidelně sní tisíce během každoročního festivalu Caldwell Kolache Festival.

Originální recept na klobasnek
Český klobásník jste už pravděpodobně ochutnali. Co ale takhle vyzkoušet ten americký? Recept je velmi podobný, přesto se v něčem liší.
V první řadě je potřeba udělat kvásek. Do misky nalijte 1/4 hrnku vlažné vody, přidejte 1 balíček sušeného droždí a 1 lžičku cukru. Dobře promíchejte a počkejte asi 10 minut, dokud kvásek nevzejde.
Následně si připravte větší mísu. Do ní prosejte 3 hrnky hladké mouky, přidejte 1/2 hrnku cukru, 1 hrnek mléka, 1/4 hrnku rozpuštěného másla, 1 vaječný žloutek a 1 a 1/2 lžičky soli. Všechno společně promíchejte a pak do těsta zapracujte i kvásek. Těsto přendejte z mísy na pomoučený vál a rukama ho zpracovávejte asi 12 minut, aby se všechno důkladně propojilo. Pak ho vraťte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout po dobu jedné hodiny.
Vykynuté těsto dejte opět na vál, rozválejte jej a nakrájejte na dostatečně velké čtverečky. Doprostřed každého z nich vložte malý párek. Případně můžete přidat ještě kousek sýru anebo třeba jalapeňo papričky. Těsto zabalte do podoby malého rohlíku a dobře prsty upevněte, aby se během pečení klobasnek nerozpadl. Takto připravené klobasneky rozložte vedle sebe na pečicím papírem vyložený plech, potřete je rozpuštěným máslem a pod utěrkou je znovu nechte kynout. Tentokrát postačí asi 30 minut. A nakonec je už jen dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte je zhruba 30-35 minut, dokud nebudou na povrchu zlatavé. Upečené klobasneky opět potřete rozpuštěným máslem a nechte zcela vychladnout. A pak už jen vychutnávejte.
TIP: Jestliže vám klobasneky začnou během pečení příliš rychle zlátnout a hrozí, že by se mohly spálit, přikryjte je alobalem.
Zdroje: mytxkitchen.com, thekitchn.com, houseofyumm.com
Nejnovější články

Tradiční jídlo českých babiček dobylo Ameriku a vydělává miliony. Jak zkomolili jeho název, vás rozpláče smíchy

Tyhle horké prameny mají zázračné účinky a jsou zcela zdarma. Čechům ale nevoní a raději utrácejí za předražené lázně

Kam se hrabe přecpaná Praha. Cizinci šílí z tohoto krásného moravského města. Většina Čechů v něm nikdy nebyla

Ani Paříž, ani Řím. Nejkrásnější město na romantický výlet leží v Česku. Cizinci sem jezdí uzavírat sňatky, Češi ho přehlížejí

Toto je nejkrásnější vesnice v Česku. Cizinci z ní šílí. Češi ji neznají, přestože je v UNESCU

V cestovce slibovali ráj na zemi, místo toho jsme zažili peklo. Důrazně varujeme Čechy před touto destinací

Pláž, kde se koupete vedle obřích želv. Cesta trvá jen pár hodin a Čechy tu vítají s otevřenou náručí

Do těchto skvostných lázní jezdili už čeští králové. Zázračné prameny mají 36°C. Češi o nich nevědí, i když je mají zdarma

Zapomeňte na Chorvatsko. Hitem je teď tento ztracený ráj. S jídlem a ubytováním se vejdete do 500 Kč/den a je to za rohem
