Život cestovatele

14. 8. 2025

Luboš Krátký

Mimo Evropu

Tradiční jídlo českých babiček dobylo Ameriku a vydělává miliony. Jak zkomolili jeho název, vás rozpláče smíchy

Byť se to možná na první pohled nezdá, česká kuchyně z části ovlivnila tu americkou. Ve Spojených státech, hlavně pak v Texasu, se lide mohou naprosto utlouct po oblíbeném druhu pečiva, které se u nás peče už odnepaměti.

Shutterstock

Říká se, že americká kuchyně jako taková vlastně ani neexistuje. Drtivá většina jejích pokrmů má totiž kořeny v Evropě a do Spojených států se dostala samozřejmě s přistěhovalci. Jednou takovou dobrotou je i druh slaného pečiva pocházejícího z Moravskoslezského kraje, kde se tradičně podává hlavně v období Velikonoc.

Velká pochoutka

Oním pečivem je známý český klobásník, tedy pečivo, které je plněné klobásou, jak už jeho název napovídá, nebo případně masovou směsí. Kdybyste si jej ale chtěli v Texasu dát, museli byste použít jiné slůvko. V tamních pekárnách jej totiž nenajdete jako klobásník, nýbrž jako klobasnek.

A nutno říct, že je v Texasu opravdu velmi populární a hovoří o něm i celá řada amerických kuchařek. Je ale pravdou, že se v něčem od toho českého přece jen liší. Zatímco totiž český klobásník na první pohled vypadá jako klasická kynutá buchta, ten americký je spíše podlouhlý a s přimhouřeným okem má tvar rohlíku.

U nás se klobasneky plní klobásou či mletým masem. FOTO: Shutterstock

Kousek historie

Klobásníky začali v Americe péct čeští imigranti na konci 19. století. A protože ve Spojených státech nebyly dostupné totožné klobásy jako v Česku, recept se trochu upravil a často se do klobásníků přidávaly například i obyčejné párky. Postupem času se stávaly čím dál tím populárnější. Vůbec nejvíce se ale proslavily ve chvíli, kdy byla v 80. letech založena společnost Kolache Factory, řetězec pekáren, který prodává, jak už asi z názvu tušíte, české pečivo.

Kromě klobásníků pak patří mezi velmi oblíbené druhy pečiva koláče, zejména ty tvarohové a povidlové. Ani ty ale nenajdete pod názvem koláče, ale „kolache”. Těch se pravidelně sní tisíce během každoročního festivalu Caldwell Kolache Festival.

Klobasneky jsou v Americe velmi populární. FOTO: Shutterstock

Originální recept na klobasnek

Český klobásník jste už pravděpodobně ochutnali. Co ale takhle vyzkoušet ten americký? Recept je velmi podobný, přesto se v něčem liší.

V první řadě je potřeba udělat kvásek. Do misky nalijte 1/4 hrnku vlažné vody, přidejte 1 balíček sušeného droždí a 1 lžičku cukru. Dobře promíchejte a počkejte asi 10 minut, dokud kvásek nevzejde.

Následně si připravte větší mísu. Do ní prosejte 3 hrnky hladké mouky, přidejte 1/2 hrnku cukru, 1 hrnek mléka, 1/4 hrnku rozpuštěného másla, 1 vaječný žloutek a 1 a 1/2 lžičky soli. Všechno společně promíchejte a pak do těsta zapracujte i kvásek. Těsto přendejte z mísy na pomoučený vál a rukama ho zpracovávejte asi 12 minut, aby se všechno důkladně propojilo. Pak ho vraťte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout po dobu jedné hodiny.

Vykynuté těsto dejte opět na vál, rozválejte jej a nakrájejte na dostatečně velké čtverečky. Doprostřed každého z nich vložte malý párek. Případně můžete přidat ještě kousek sýru anebo třeba jalapeňo papričky. Těsto zabalte do podoby malého rohlíku a dobře prsty upevněte, aby se během pečení klobasnek nerozpadl. Takto připravené klobasneky rozložte vedle sebe na pečicím papírem vyložený plech, potřete je rozpuštěným máslem a pod utěrkou je znovu nechte kynout. Tentokrát postačí asi 30 minut. A nakonec je už jen dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte je zhruba 30-35 minut, dokud nebudou na povrchu zlatavé. Upečené klobasneky opět potřete rozpuštěným máslem a nechte zcela vychladnout. A pak už jen vychutnávejte.

TIP: Jestliže vám klobasneky začnou během pečení příliš rychle zlátnout a hrozí, že by se mohly spálit, přikryjte je alobalem.

Zdroje: mytxkitchen.com, thekitchn.com, houseofyumm.com

Kam dál

Předchozí