Plody jírovce maďalu se na rozdíl od jedlých kaštanů nedají jíst, protože mohou vyvolat nevolnosti a křeče v žaludku, a některé zdroje je dokonce označují za jedovaté. Děti je ale rády sbírají a hrají si s nimi, takže jich v podzimních měsících míváme plný byt. Když se jich sejde větší množství, můžeme je odnést do lesní zoo divokým prasatům. Nebo je nasypeme do vázy či na mísu spolu s šiškami a větvičkami podzimních keřů a vytvoříme si půvabnou dekoraci, která nestojí ani korunu.
Naše babičky ale pro kaštany našly ještě jedno zajímavé využití: vyráběly z nich domácí mýdlo. Když to slyšíte poprvé, možná vám to nebude připadat moc důvěryhodné. Kaštany však opravdu obsahují látky zvané saponiny, které ve styku s vodou pění a jsou schopné odstranit nečistoty a zbavit pokožku mastnoty. Kromě mýdla z nich můžete vyrobit i jemný prací gel nebo prostředek na mytí nádobí.
Ekologická alternativa
Je pravda, že gel na praní z kaštanů si neporadí se zažranou špínou a skvrnami od vína. Pro běžné přeprání zpoceného nebo zaprášeného oblečení však postačí. Navíc ho získáte zadarmo a bez přidané chemie. Mnoho lidí se dnes vrací k osvědčeným receptům našich babiček jen proto, že využívají dary přírody a jsou čistě ekologické. Kaštanové čisticí prostředky ocení i lidé s citlivou pokožkou a alergici, pro které jsou chemické výrobky vždycky jakousi sázkou do loterie. Zkrátka a dobře, po kaštanech se neosypete.
Kaštanové mýdlo
Pro přípravu kaštanového mýdla je třeba vybrat opravdu zralé kaštany, ze kterých lze snadno odstranit slupku. Postačí nám asi deset kusů – nemělo by smysl mýdlo vyrábět ve velkém, protože nemá dlouhou trvanlivost. Oloupané dužniny rozkrájíme nebo rozdrtíme kladívkem, vložíme do hrnce a zalijeme sklenkou horké vody. Směs vaříme do změknutí a následně rozmixujeme. Nakonec ji můžeme vlít do formiček nebo rozdělit na menší bochánky a uložit do lednice, aby ztuhla. Kaštanové mýdlo vydrží vláčné jen asi tři dny, potom začne vysychat a snadno podléhá plísním. Bohužel ho tedy nemůžete využít jako vánoční dárek, je nutné ho spotřebovat co nejdříve.
Kaštanový prací gel
Stejným postupem jako mýdlo vyrobíte i prací gel, jen přidáte víc vody, aby byla směs tekutější. Můžete ji nalít do dávkovače pračky místo pracího prostředku anebo ji přidat přímo do bubnu. Špinavé utěrky a ponožky bude nutné předeprat s užitím žlučového mýdla; kaštanový gel takovou prací sílu přeci jen nemá. Skvěle se ale hodí pro vyprání jemnějšího prádla, které potřebuje jenom takzvaně přemáchnout.
Pokud se vám nechce kaštany loupat a vařit, je tu ještě jeden trik: vezměte čtyři plody, rozkrájejte je na čtvrtky a vložte do pracího sáčku. Dobře uzavřený sáček pak přidejte ke špinavému prádlu a zapněte osvědčený program. Jde o jednoduchou a šetrnou metodu, jak oblečení zbavit nečistot a dodat mu svěží nádech.
Tip: Kaštany nemají žádnou specifickou vůni; jestliže byste rádi prádlo nejen vyprali, ale i navoněli, přidejte do pracího gelu pár kapek oblíbeného esenciálního oleje.
Stručný postup pro inspiraci přináší následující video:
Kaštanová drť na zimu
Ačkoli jsou kaštany sezonní záležitostí a výrobky z nich moc dlouho použitelné nevydrží, je možné si je nasušit do zásoby a používat i během zimy.
Kaštany se dají sušit na plechu v troubě. Při teplotě 120 °C tento proces trvá pouhou půl hodinu. Usušené plody pak necháme vychladnout a rozemeleme na prášek.
Usušenou drť skladujeme v uzavíratelných sklenicích na tmavém a suchém místě. K výrobě jedné dávky pracího gelu použijeme 4 lžíce drti, kterou zalijeme sklenicí horké vody a necháme vyluhovat. Před použitím je nutné směs důkladně scedit, abychom neměli pračku plnou drcených kaštanů.
Zdroje: living.iprima.cz, pestujme.cz, feminela.cz