Život cestovatele

16. 9. 2025

Silvie Zubíková

Česká republika

Marek si objednal u stánku smažák, vytekla z něj hrůza, kterou v životě neviděl. Okamžitě volal hygienu

Marek si objednal u stánku smažák

Zdroj: Shutterstock

Spousta z nás se v pracovním týdnu ocitá často v časovém pressu. Není divu, že se mnohdy odbydeme jídlem ze stánku, například i smažákem v bulce. Víte však, co dělat, když natrefíte na nekvalitní jídlo? Podívejte se, jak v takovém případě zareagoval náš čtenář Marek. Běžný oběd se pro něj proměnil v děsivý zážitek.

Street food neboli jídlo ze stánku považujeme za pokrmy nebo nápoje, které jsou ihned ke konzumaci a můžeme je zakoupit kdekoli na veřejném prostranství, většinou u stánku pod širým nebem. V posledních letech se těší velké oblibě trend takzvaných food trucků – automobilů, ve kterých se v podstatě skrývá občerstvovací stánek s kuchyňkou a výdejním okénkem.

Pokrmy ze stánků a food trucků jsou často považovány za rychlé občerstvení, ale díky jejich oblíbenosti se zvyšuje i kvalita nabízeného jídla, které by jinak zákazníci hledali v restauraci vyšší cenové kategorie. Jídla ze stánků jsou často levnější než jídla v restauracích, protože k němu zákazník nedostane další servis. Traduje se, že jídlo na ulici má kořeny už ve starověkém Řecku, kde místní obchodníci nabízeli smažené ryby do ruky.

Smažený sýr
Smažený sýr je považován za české národní jídlo. Zdroj: Shutterstock

"Ze smažáku vytékala hmota, kterou jsem ještě nikdy neviděl"

Jak už to ale bývá, bohužel ne vždy ve stánku natrefíte na kvalitní jídla. Své o tom ví náš čtenář Marek, který se s námi podělil o svou zkušenost. "Minulý týden jsem spěchal na pracovní schůzku a jako každý jiný den mě čekalo důležité jednání s klienty ohledně prodeje jejich domu. Času jsem neměl nazbyt, proto jsem na doporučení kamaráda navštívil nový stánek s rychlým občerstvením v Praze. Obsluha byla velmi milá a ceny nebyly nijak závratné. Objednal jsem si svůj oblíbený smažený sýr v bulce a těšil jsem se, jak si na něm po dlouhé době konečně pochutnám. Když mi ho paní prodavačka v papírovém obalu konečně podala, s chutí jsem se do něho zakousl. Jenomže ta chuť mě rázem přešla. Sýr chutnal hořce a zapáchal po zkaženém mléku. Kromě toho z něj vytékala hmota, kterou jsem snad ještě nikdy za svůj život neviděl. Vypadalo to jako zeleno-bílá plíseň. Okamžitě jsem kousek vyplivl a volal hygienu, kde jsem je o nepříjemné situaci informoval. Vrátil jsem se zpět ke stánku a po obsluze jsem požadoval vrácení peněz. Paní prodavačka se mi vyděšeně omluvila, že se jim to ještě nestalo a vrátila mi 230 Kč za můj oběd. S obavou o své zdraví, jsem příště radši stánek vynechal a rád bych věřil, že se jednalo o ojedinělou záležitost," uzavírá Marek, který je jinak fanoušek stánkových pokrmů.

Bohužel Markův případ nebývá ojedinělým. Se špatnou kvalitou jídla ze stánku se už setkal každý desátý zákazník. Na vině tak bývá nedodržení hygienických pravidel, jako je špatné skladování potravin, porušení doby použitelnosti nebo kažení v důsledku mikrobiologických vlivů, což může vést ke změně barvy a chuti. Zkrátka kdo chce provozovat stánek, musí být povinen dodržovat přísné hygienické standardy a získat souhlas od příslušných úřadů, jako je Krajská hygienická stanice.

Nejčastější důvody závadného jídla:

  • Nevhodná úprava: Častým problémem je nedostatečné dopečení nebo přepálení jídla.
  • Špatné skladovací podmínky: Například špatné chlazení, může vést ke kažení potravin.
  • Porušení doby použitelnosti: Potraviny, které už nejsou čerstvé a překročily lhůtu použitelnosti, se považují za závadné.
  • Mikrobiologické kažení: Jídlo je infikované bakteriemi, které mohou za změnu barvy, chuti a pachu.
  • Chemické poškození: Jídlo může být kontaminováno nevhodnými chemickými látkami.
  • Nevhodné použití potravin: Náhrada surovin nebo použití nevhodných přísad pro danou dietu či alergie spotřebitele.

Víte co dělat, když dostanete závadné jídlo?

Zdraví je vždy na prvním místě, proto nikdy neotálejte s řešením, dostanete-li závadné jídlo. V prvé řadě kontaktujte Krajskou hygienickou stanici (KHS), která dohlíží na hygienu potravin. Problém můžete řešit na jejich webových stránkách nebo telefonicky. Jestli máte po ruce telefon s fotoaparátem – zdokumentujte jídlo a stánek. Máte taky právo jídlo odmítnout a požádat o vrácení peněz, pokud je zjevně zdravotně závadné.

food truck
Stánkaři musí dodržovat hygienické předpisy. Zdroj: Shutterstock

Co obecně musí stánkaři dodržovat?

  1. Dodržování hygienických předpisů, ať už osobní, tak provozní hygieny.
  2. Je nutné mít schválení od úřadů, souhlas od KHS a v případě prodeje masných výrobků také od Krajské veterinární správy.
  3. Důležitá je správná manipulace s potravinami. Musí být skladovány a připravovány v podmínkách zajišťujících jejich nezávadnost.

Zdroje: Český rozhlas, Nestlé Professional

Kam dál

Předchozí

Následující