Život cestovatele

15. 9. 2025

Adriana Singerová

Česká republika

Ani hřib, ani bedla. Bezkonkurenčně nejchutnější je tato šedivá nenápadná houba. V září jsou jí plné lesy, ale Češi ji vůbec neznají

Po propršeném víkendu nastává správný čas vyrazit do lesa s košíkem!

Zdroj: Shutterstock

Lesy začátkem podzimu oplývají životem: Houbaři bloumají s košíky, v diskuzích se hromadí fotografie hřibů, bedel, kozáků a masáků. Ti, kdo sbírají čistě podle osvědčených pravidel, však velmi často přehlíží jednu z nejvýjimečnějších a chuťově nejlepších hub českých lesů, která je v září i říjnu v teplejších oblastech doslova všudypřítomná.

Většina lidí ji nezná nebo si jí nevšímá pro její nenápadnou, šedavou, zelenofialovou nebo olivově modrou barvu, která v lese nevynikne, a přesto by si zasloužila čestné místo nejen v encyklopediích, ale i v každé smaženici.

Holubinka namodralá patří mezi robustní, masité houby s kloboukem širokým 5 až 15 cm, výjimečně až do 18 cm, který je v mládí kulovitý, později nízce vyklenutý až prohloubený a barevně velmi variabilní. Houba může být sytě modrofialová, olivově zelená, do šeda či hněda, někdy částečně narůžovělá. Právě pro proměnlivou barvu klobouku ji mnoho sběračů považuje za nejistou či nejedlou. Jenže kdo je zkušený zálesák, ten ví, že holubinky namodralé mají v sobě velkou kulinářskou sílu.

Lesní hvězda měsíce září

Nejtypičtější znak této holubinky je v jejích lupenech. Jsou vysoké 5–10 mm, bílé, husté, pružné, mastné na dotek, nelámavé. Na rozdíl od většiny holubinek, které mají lupeny tuhé a křehké, je "modračka" poddajná, nestříká při krájení a netrhá se. Třeň je masitý, pevný, válcovitý, obvykle bílý nebo s lehkým nafialovělým nádechem, délka od 5 do 12 cm. Dužnina je šťavnatá, bílá, bez výrazné chuti i vůně.

Holubinka namodralá
Holubinka namodralá. Zdroj: Shutterstock

Holubinka namodralá je jedlá a podle znalců jedna z nejlepších holubinek vůbec: Chutná jemně, nasládle, nemá palčivou nebo hořkou příchuť jako jiné druhy, nečerná na pánvi, neztrácí tvar ve smaženici ani omáčce. Prakticky neobsahuje žádné toxiny, nebývá zdrojem zažívacích potíží a je ceněná pro univerzální použití – do polévek, smaženic, paprikových gulášů, omáček i na nakládání. Zkušené kuchařky dokonce tvrdošíjně trvají na tom, že rizoto z modračky je ještě lepší než z hřibů, což překvapí každého, kdo byl dosud tradiční "bedlový" nebo "hřibový" typ.

Tato houba roste masově prakticky ve všech teplejších listnatých a smíšených lesích, pod buky, duby, habry, někdy i pod smrky. Nejčastěji ji najdete v září a říjnu, skupinově nebo v menších hejnech. Holubinka namodralá má ráda kyselé i zásadité půdy, bohatá je hlavně v bukových a habrových porostech na okraji jižních Čech, Vysočiny nebo Polabí. Právě letos se na ni houbaři začali více soustředit díky větší informovanosti a snaze objevovat nové chutě.

Pokud chcete hravě najít místa s optimální pravděpodobností výskytu hub, navštěvujte pravidelně oficiální web monitorující růst hub od ČHMÚ. Tato mapa pravděpodobnosti růstu podle regionů je nepostradatelným nástrojem zkušených sběračů. Právě zde lze před každou výpravou omrknout, jaké podmínky počasí nahrávají konkrétním druhům hub. Podle deštivosti, teploty nebo aktuální vlhkosti v regionu se tak snadno dozvíte, kdy máte největší šanci neodcházet z lesa s nepořízenou.

mapa pravděpodobnosti růstu hub
Na většině území ČR je po deštivém víkendu výlet do lesa na houby sázkou na jistotu. Zdroj: chmi.cz

Jestliže jste zatím holubinku namodralou přehlíželi, nebo se jí z opatrnosti vyhýbali, právě letos je načase se na ni zaměřit. Odměnou vám bude výtečná a bezpečná houba, zářijová královna českých lesů.

Zdroje: info.chmi.cz, ohoubach.cz, botany.cz

Kam dál

Předchozí

Následující