Štěstí proto mají ti cizinci, kteří se dostanou přímo do kuchyně rodilého Čecha. Ochutnají tak i jídla, která se na jídelních lístcích jen tak neobjeví. Pro zahraniční strávníky se tak česká kuchyně rázem stává exotickým zážitkem, pro který je typická řada kontroverzí, na které žaludky cizinců nejsou úplně stavěné.
Oblíbeným českým jídlům dominují "dětská jídla"
Sestavili jsme pro vás žebříček deseti jídel, které se pravidelně objevují na seznamech oblíbených českých jídel mezi turisty. Přestože pro mnoho z nás jde o jídla, kterých jsme se dávno přejedli, cizinci je milují. A to je případ i jídla, které se v žebříčku objevilo na prvním místě. Čech si ho jen tak nepřipraví, pro cizince jde o gurmánský zážitek.

10. Utopenci
Jednoduchý pokrm ze špekáčku naloženého v octu je klasikou českých hospod. Češi se s ním setkávají primárně v pivnicích, o poctivého domácího utopence už ale rozšiřují nabídku i vyhlášené tuzemské restaurace. Mezi cizinci je o něj totiž velký zájem. Oceňují hlavně jeho ostrou chuť, jaká v Evropě nemá obdoby.
9. Česnečka
Polévka, která už zachránila nejednoho oslavence po probdělé noci. Silný vývar s česnekem, bramborem, sýrem a krutony si oblíbili i cizinci pro jeho nezvyklou intenzivní chuť. Česnečka je navíc sytá a česnek je po celém světě známý jako univerzální lék na všechno, od nachlazení po kocovinu.
8. Bramboráky
Křupavé smažené placky z brambor a majoránkou se objevují i v jiných kuchyních, česká varianta je ale pro cizince pikantnější a mastnější, což jim chutná nejen jako chuťovka k pivu, ale i jako příloha ke gulášům.
7. Ovocné knedlíky
Sladká teplá jídla jsou pro cizince exotická, kromě české a slovenské kuchyně se na ně specializují třeba Maďaři. Ve světě se s nimi tedy v podstatě nesetkáte. Oblíbené jsou u nás hlavně kynuté knedlíky s tvarohem, posypané cukrem a přelité máslem, tedy oním pověstným mumláníčkem, jak jej nazval Ilja Prachař v Chalupářích. Musíme mu dát za pravdu, kdo tuhle kombinaci ochutná, ten si slastné zamumlání neodpustí.

6. Guláš
Guláš sice není typicky českým jídlem, zdomácněl tu už ale natolik, že jsme ho modifikovali do trochu jiné verze než je původní maďarský perkelt. Kombinace výrazné omáčky a knedlíku, případně jiné přílohy, má na našem území mnoho podob, co restaurace, to jiný výsledek. Právě proto je guláš oblíbený mezi turisty, kteří ho mohou jíst každý den a nikdy nebude chutnat stejně.
5. Knedlo vepřo zelo
V žebříčku samozřejmě nesmí chybět snad nejznámější české jídlo. Maso s knedlíkem a dušeným zelím je pro turisty sice těžké, zato velmi typické a i když ho nedokážou sníst tolik, co my Češi, většina z nich ho hodnotí jako chuťový zážitek, bez kterého není návštěva Česka kompletní.
4. Svíčková
Pro Čechy sváteční klasika, pro turisty jeden z největších gastronomických objevů. Kombinace jemné smetanové omáčky ze zeleninového základu s hovězím masem nemá v gastronomii jiných národů zastoupení, a tak není divu, že se po něm turisté mohou utlouct. A navíc stejně jako guláš chutná pokaždé jinak.
3. Tatarák
Syrové hovězí maso se žloutkem, cibulí a kořením na česnekové topince může na turisty působit jako šok, kdo se ale odhodlá, bývá nadšený. Podobné jídlo znají ještě Němci, jejich Hackenpeter je ale z vepřového masa, které Němci jen bohatě opepří a osolí. V některých zemích je konzumace syrového masa zcela zakázána, v takovým případech pak topinka s tatarákem představuje i jistou formu dobrodružství.

2. Smažený sýr s hranolky a tatarkou
Klasika, kterou milují děti i dospělí a kterou vám číšníci nabídnou jako odpověď na otázku, které jídlo je typicky české. Levné, hutné i chutné jídlo zasytí díky vysokému obsahu bílkovin, smažený sýr bývá k mání v housce podobně jako burger nebo klasicky na talíři s tatarkou. Turisté si smažák pochvalují a v restauracích jej berou útokem.
1. Krupicová kaše
Na prvním místě se umístila krupicová kaše, jídlo pro Čechy tak obyčejné, že už nad ním při vymýšlení jídel ani neuvažují. Přitom taková krupicová kaše s kakaem a rozpuštěným máslem je delikatesa, která sklízí u turistů obrovský úspěch.
Česká gastronomie možná nikdy nebude mít takové renomé jako francouzská nebo asijská, přesto ve světě patří mezi ty zvučné a oblíbené. V zahraničí dokonce najdete i hospody a restaurace, které podávají typicky česká jídla, jako je guláš nebo svíčková. Oproti jiným kuchyním se ta česká vyznačuje hlavně svou tučností a kalorickou zátěží, navíc za použití surovin, kterých se cizinci vyloženě bojí, jako je například mák nebo vnitřnosti. Jenže právě tahle směsice kontrastů dělá z české kuchyně zážitek, na který cizinci nedají dopustit.
Zdroj: Autorský text