Češi jsou národ houbařů. Jakmile nastanou vhodné podmínky, většina z nás už nedočkavě bere košík a míří do lesa, hledat chutný poklad.
Takovou ověřenou klasikou jsou třeba hřiby, jedinečnou chuť nabízí sírovec žlutooranžový, který si vysloužil přezdívku „kuře z lesa”. Ale skutečně oblíbenou pochoutkou, nad kterou nos žádný pravý houbař neohrne, jsou bedly. A právě ty nyní zaplavily lesy Šumavy. Oblast v Čechách se proměnila v houbařský ráj a nikdo neví proč.
Odpověď bude nejspíše znát jedině sama matka příroda.
Proč tyto houby vzaly lesy útokem?
Nejlogičtější vysvětlení je, že příroda letos vytvořila ideální podmínky pro jejich růst. Jaké to ale jsou?
Velkou roli hraje počasí. Jelikož je bedle vlastně podzimní houba, ačkoli ji někdy můžete najít v lese už během července, má ráda specifické počasí. Ideální jsou chladnější noci, které střídají rána s mlhou a přes den se oteplí až k příjemným 20°C. Takové počasí by během barevného podzimu potěšilo určitě nejednoho z nás.
Dalším důležitým faktorem, který pomůže a ovlivňuje růst této pochoutky, je správná vlhkost. Respektive vlhký vzduch. Ten je důležitý při růstu nejen bedel, ale i mnoho dalších druhů hub.
K ideálním podmínkám přispěje i vhodné místo. Bedly často zahlédnete v příkopech u silnic, někdy i na loukách. Nejčastěji snad ale v listnatých a smíšených lesích. Proto jsou lesy Šumavy tím pro jejich výskyt dokonalým místem. Ideální počasí, prostředí a samozřejmě půda.

Tuhle dobrotu si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce
Pokud nechcete a nebo nemáte onu možnost si zajít na bedly do lesa, můžete se pokusit je vypěstovat na vlastní zahrádce. Jaké podmínky jsou pro úspěch nutné?
Počasí sice moc neovlivníte, tak pamatujte hlavně na bohatý substrát. Ten je v lese samozřejmostí, ale vy mu musíte věnovat zvýšenou pozornost. Měl by obsahovat zbytky rostlinného materiálu, například listy, trávu a hnůj. Je nutné jej udržovat dostatečně vlhký, ale opatrně - nesmí být přemokřený. Pak by totiž hrozila hniloba.
Jak jste již četli výše, bedly rostou převážně v lesích, nebo třeba na loukách. Při pokusu o jejich pěstování proto berte ohled i na tohle. A když je budete sázet, zvolte raději nějaké stinné místo, kam celý den nepraží Sluníčko. To si možná rádi užijete vy, ale bedly z toho nadšené nebudou.
Jak je v lese poznat?
Stejně jako další druhy hub, i bedly mají své jedovaté příbuzné. Pojďme si říci, které je tedy naprosto bezpečné trhat a sníst.
Samozřejmě první je bedle vysoká, naše největší houba. Vyznačuje se velkým, světle hnědým kloboukem, na kterém jsou vidět hnědé „šupiny”. Často ji najdete schovanou ve vrstvě listí.

O něco menší, což jí ovšem na chuti neubírá, je bedle Konradova. Šupiny na jejím klobouku jsou o něco světlejší a uspořádané do větších celků. Její okraj je bělavý.
Vyhnout byste se naopak měli například bedle červenající. Po jejím požití vás sice nečeká nevyhnutelný konec, ale spíše nepříjemné střevní potíže. Rovněž je to menší druh, který poznáte podle toho, že po otlačení zčervená.
Co všechno z této chutné houby jde ukuchtit?
Jestli jste během čtení už dávno nedostali chuť na poctivou smaženici nebo smažené bedly v trojobalu, tak teď vaše chuťové buňky potrápíme ještě více.
Výše zmíněné dobroty totiž nejsou to jediné, co z bedel můžete připravit. Zkoušeli jste někdy třeba škvarky z bedly? Bedly plněné mletým masem? A co takové hranolky? Přesně ty si můžete jednoduše připravit z nožiček bedly vysoké.
Sezona bedel se chýlí ke konci, takže neváhejte. Popadněte košík a vyrazte do lesa. Než budete na tuhle pochoutku muset znovu dlouho čekat.
Zdroje: plzen.rozhlas.cz, damy.cz, houbickavkuchyni.cz