Život cestovatele

21. 9. 2025

Jindřiška Janoušková

Česká republika

Toto je nový rybářský rekord Česka. Váží 40 kg a vědci vůbec nechápou, že taková obří bestie mohla žít v Novomlýnské nádrži

Novomlýnská nádrž

Zdroj: Shutterstock

Pro většinu Čechů je kapr tou malou tlustou rybou, co se každoročně objevuje na vánočním stole. Možná proto vůbec netušíte, do jakých rozměrů může tento druh dorůst. Až uvidíte letošní úlovek z Pálavy, vypadnou vám oči z důlků.

Člověk neznalý rybářství by soudil, že obří sladkovodní ryby plavou jen ve velkých zahraničních jezerech, jako je třeba Balaton, zatímco v malých českých rybnících a přehradách budou žít jen menší rybky typu vánoční kapřík. Je proto těžké uvěřit, že rybář Dominik Pařil letos v červnu vytáhl z Novomlýnské nádrže kapra o hmotnosti 40 kilogramů! Pro srovnání – průměrný vánoční kapr váží 2 až 3 kg a dá se zabalit do novin. Rekordmana z Pálavy jen tak do něčeho nezabalíte – možná tak do plachty od stanu.

Úlovek vážící 40 kg znamená pro Českou republiku nový rekord, zároveň jde ale o jednoho z největších kaprů ulovených v celé Evropě. Tak velkého kapra dosud rybáři nechytili ani na Balatonu, kde stávající rekord činí "pouhých" 35,62 kg. Větší ryby plavou jen v soukromých revírech, kde se ryby chovají často jen kvůli rybářským trofejím, a proto se nechávají záměrně dorůst do obřích rozměrů.

View post on Instagram
 

Krátký život vánočních kaprů

Pro vánoční trh se loví kapři ve věku tří až čtyř let. V této fázi mívají něco mezi 1,5 a 3,2 kilogramy. V chovných rybnících se živí částečně přirozenou potravou a částečně jsou přikrmování obilninami. V přírodních podmínkách dávají přednost živočišné stravě, chutná jim zooplankton a larvy různého hmyzu. Když je nikdo neohrožuje, dosahují délky okolo jednoho metru i více a dožijí se 20 až 30 let. Hmotnost nad 20 kilogramů není u starších ryb neobvyklá, dokonce i v Novomlýnské nádrži plave spousta kaprů této velikosti. Kus nad 30 kg je však už vzácnější, a tak pokud se rybáři takový úlovek podaří, ihned se s ním chlubí na sociálních sítích a zapisuje se do rekordů.

Zajímavost:
Stáří vánočního kapra můžete určit podle soustředných kruhů na jeho šupinách. Počítají se podobně jako letokruhy stromů. Tmavší a hustší oblasti označují zimní období, které kapr přežil, takže čím více těchto vrstev na kaprovi najdete, tím je starší.

Pro vánoční trh se loví mladé kusy. / Zdroj: Shutterstock
Pro vánoční trh se loví mladé kusy. / Zdroj: Shutterstock

Čechům kapři moc nejedou

Ačkoli je kapr nejběžnější rybou chovanou v Česku, lidé ho mimo vánoční sezonu moc nekupují. Štědrovečerní tradici je jim líto vynechat, ale v průzkumech se přiznávají, že jim sladkovodní ryby moc nechutnají a dávají přednost mořským. Je to škoda, protože kapří maso má podle odborníků podobnou výživovou hodnotu jako maso teplokrevných zvířat. A v některých ohledech ho dokonce překonává. Například je snadno stravitelné, obsahuje více vody a má nižší kalorickou hodnotu, takže je vhodné i při dietách.

Sladkovodní ryby stejně jako ty mořské obsahují vitamíny, které v jiných potravinách často chybí – je to zejména vitamín B12, ale také A a D. Najdeme v nich i vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, které pomáhají chránit srdce a cévy. Co se týče pověstné "bahnité chuti", podle rybářů jde spíš o pověru. Moderní chovy ji dávno odstranily díky pečlivému sádkování a dalším technologiím.

Kapr nemusí být jen smažený

Česká kuchyně má tendenci všechno obalovat v trojobalu a házet do rozpáleného oleje, to však není zdaleka jediný způsob, jak lze kapra v kuchyni připravit. Zkuste jeho filety na několik hodin naložit do marinády z oleje, citrónové šťávy, česneku a zázvoru. Dochuťte bylinkami a upečte v troubě. Tato verze nejen že vás nepřipraví o žlučník, ale navíc je i chutnější - kapří maso se bude chutí více podobat mořské rybě.

Zdroje: aktivni-rybolov.cz, ireceptar.cz, idnes.cz/hobby

Kam dál

Předchozí