Člověk neznalý rybářství by soudil, že obří sladkovodní ryby plavou jen ve velkých zahraničních jezerech, jako je třeba Balaton, zatímco v malých českých rybnících a přehradách budou žít jen menší rybky typu vánoční kapřík. Je proto těžké uvěřit, že rybář Dominik Pařil letos v červnu vytáhl z Novomlýnské nádrže kapra o hmotnosti 40 kilogramů! Pro srovnání – průměrný vánoční kapr váží 2 až 3 kg a dá se zabalit do novin. Rekordmana z Pálavy jen tak do něčeho nezabalíte – možná tak do plachty od stanu.
Úlovek vážící 40 kg znamená pro Českou republiku nový rekord, zároveň jde ale o jednoho z největších kaprů ulovených v celé Evropě. Tak velkého kapra dosud rybáři nechytili ani na Balatonu, kde stávající rekord činí "pouhých" 35,62 kg. Větší ryby plavou jen v soukromých revírech, kde se ryby chovají často jen kvůli rybářským trofejím, a proto se nechávají záměrně dorůst do obřích rozměrů.
Krátký život vánočních kaprů
Pro vánoční trh se loví kapři ve věku tří až čtyř let. V této fázi mívají něco mezi 1,5 a 3,2 kilogramy. V chovných rybnících se živí částečně přirozenou potravou a částečně jsou přikrmování obilninami. V přírodních podmínkách dávají přednost živočišné stravě, chutná jim zooplankton a larvy různého hmyzu. Když je nikdo neohrožuje, dosahují délky okolo jednoho metru i více a dožijí se 20 až 30 let. Hmotnost nad 20 kilogramů není u starších ryb neobvyklá, dokonce i v Novomlýnské nádrži plave spousta kaprů této velikosti. Kus nad 30 kg je však už vzácnější, a tak pokud se rybáři takový úlovek podaří, ihned se s ním chlubí na sociálních sítích a zapisuje se do rekordů.
Zajímavost:
Stáří vánočního kapra můžete určit podle soustředných kruhů na jeho šupinách. Počítají se podobně jako letokruhy stromů. Tmavší a hustší oblasti označují zimní období, které kapr přežil, takže čím více těchto vrstev na kaprovi najdete, tím je starší.

Čechům kapři moc nejedou
Ačkoli je kapr nejběžnější rybou chovanou v Česku, lidé ho mimo vánoční sezonu moc nekupují. Štědrovečerní tradici je jim líto vynechat, ale v průzkumech se přiznávají, že jim sladkovodní ryby moc nechutnají a dávají přednost mořským. Je to škoda, protože kapří maso má podle odborníků podobnou výživovou hodnotu jako maso teplokrevných zvířat. A v některých ohledech ho dokonce překonává. Například je snadno stravitelné, obsahuje více vody a má nižší kalorickou hodnotu, takže je vhodné i při dietách.
Sladkovodní ryby stejně jako ty mořské obsahují vitamíny, které v jiných potravinách často chybí – je to zejména vitamín B12, ale také A a D. Najdeme v nich i vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, které pomáhají chránit srdce a cévy. Co se týče pověstné "bahnité chuti", podle rybářů jde spíš o pověru. Moderní chovy ji dávno odstranily díky pečlivému sádkování a dalším technologiím.
Kapr nemusí být jen smažený
Česká kuchyně má tendenci všechno obalovat v trojobalu a házet do rozpáleného oleje, to však není zdaleka jediný způsob, jak lze kapra v kuchyni připravit. Zkuste jeho filety na několik hodin naložit do marinády z oleje, citrónové šťávy, česneku a zázvoru. Dochuťte bylinkami a upečte v troubě. Tato verze nejen že vás nepřipraví o žlučník, ale navíc je i chutnější - kapří maso se bude chutí více podobat mořské rybě.
Zdroje: aktivni-rybolov.cz, ireceptar.cz, idnes.cz/hobby