
Fronty jak za socialismu. Známá restaurace před Velikonocemi praskala ve švech
Sobota před Velikonocemi a v českých obchodech to vypadá jako ve dnech těsně před lockdownem. Plné košíky, tlačenice mezi regály, lidé nervózně postávající u samoobslužných pokladen, hlášení do mikrofonu, nedočkavé děti a výrazy, ze kterých bylo cítit jediné – honem nakoupit, než bude pozdě.
Lidé se bouří nad kvalitou potravin v supermarketu. Za socialismu bylo podle nich mnohem lépe
V poslední době se v České republice čím dál častěji objevují stížnosti na kvalitu potravin v supermarketech. Mnozí spotřebitelé vyjadřují nespokojenost s tím, že potraviny jsou plné konzervantů, barviv a dalších aditiv, a tvrdí, že za socialismu byla kvalita potravin lepší. Tato nostalgie však často opomíjí širší kontext a vývoj potravinářského průmyslu.
Tuto českou specialitu v zahraničí už nekoupíte. Turisté ji milovali, teď mají smůlu
Představte si, že se těšíte na dovolenou v Itálii, zabalíte si plavky, opalovací krém a těšíte se na slunce a moře. A jako správný Čech přibalíte i pár domácích pochoutek pro případ, že by vás přepadl stesk po domácí kuchyni. Jenže pozor – to, co pro vás bylo donedávna samozřejmostí, může být dnes problém. Italské úřady totiž zpřísnily pravidla pro dovoz tradičních českých potravin a některé oblíbené delikatesy se nyní na tamní trh vůbec nedostanou.
Otestovali jsme vyhlášenou restauraci v centru Plzně. Nečekané překvapení přišlo hned po příchodu
Vyrazit na oběd do centra Plzně v sobotu přes oběd je vždy tak trochu sázka. Neví se, jestli bude plno, nebo prázdno, jestli se podaří najít klidné místo, nebo to bude spíš o kompromisu. Tentokrát jsme se rozhodli pro restauraci Dolce Vita v Prešovské ulici – jen pár kroků od náměstí Republiky. A ačkoli jsme šli tak trochu naslepo, nakonec z toho byl zážitek, který stál za to.
Toto české koření znají v každé domácnosti. Ve světě ho berou jako kulinářský poklad
Není potřeba jezdit na konec světa, aby se v kuchyni objevilo něco výjimečného. Jedno z nejsilnějších a nejvoňavějších koření totiž roste přímo na českých polích. Bez většího rozruchu, nenápadně, v rytmu ročních období.
Tohle jídlo bych si v Řecku nikdy nedala! Turisté platí za to, co by místní nikdy nesnědli
Představte si místo, kde každé sousto vypráví příběh staletí. Kde vůně a chutě tančí na jazyku symfonii tradic a čerstvosti. Existuje destinace, která dokáže oslovit všechny vaše smysly a přenést vás do světa autentických požitků?